Segons ha pogut saber betevé, aquest és el primer punt de la ciutat on s’han instal·lat les mesures antiterroristes acordades en la darrera Junta Local de Seguretat. En concret es tracta de cinc jardineres d’1,4 metres de diàmetre, situades a l’entrada a l’avinguda Catedral per la via Laietana, i cinc cubs de formigó fixos i algunes jardineres més a la plaça Nova, just a l’altra banda.

La implantació de barreres continuarà aquest dijous als entorns de la Sagrada Família, on es col·locaran una vintena de cubs de formigó mòbils de color beix, d’un to similar a la façana del temple. Coincideix, a més, que aquest dijous obrirà la Fira de Nadal de la Sagrada Família, que obligarà a tallar el trànsit al carrer de Sardenya entre Provença i Mallorca.

Així es van concretant, doncs, les mesures acordades en la darrera reunió mixta de la Junta Local de Seguretat -integrada per l’Ajuntament, els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil- ,que es fa periòdicament per analitzar riscos i avaluar la necessitat de reforços policials a la ciutat.

Més agents contra el terrorisme 

Després de l’atemptat de la Rambla, els Mossos d’Esquadra han augmentat les hores de patrullatge en zones cèntriques com la Rambla, l’avinguda del Portal de l’Àngel, la plaça de Catalunya i els entorns de la Catedral i de la Sagrada Família. També s’han situat en llocs estratègics com l’Aeroport de Barcelona-el Prat o l’estació de Sants.

Concretament, a Barcelona, els mesos de setembre i octubre han incrementat un 61 % (50.792 hores mensuals) respecte al primer semestre de l’any (31.600 hores mensuals). El portaveu dels Mossos d’Esquadra, Albert Oliva, ha explicat a betevé que la dada es deu a la reacció ràpida que han tingut els Mossos després dels atemptats i, també, per les nombroses concentracions que s’han fet aquests mesos en un context d’amenaça terrorista de quatre sobre cinc. “Han sigut concentracions molt nombroses de gent. Per tant, nosaltres cada vegada que tenim un esdeveniment concret en què es recullin i es concentrin moltes persones és un punt estratègic especialment a vigilar”, ha dit Oliva.

Pel cos aquest increment és important, no només com a tasca de prevenció, sinó també perquè contribueix a generar una sensació de seguretat a la ciutadania.

Formació i noves vies d’estudi 

Paral·lelament, els sergents i caporals de la Guàrdia Urbana ja s’han format en la detecció de radicalismes a través de cursos oferts des del cos dels Mossos d’Esquadra i es preveu que els agents rebin una formació similar en els propers mesos.

Un altre dels focus de treball intern que manté la policia catalana és l’estudi per dissenyar noves fórmules per evitar accions terroristes, més encara després que els joves de Ripoll que van atemptar a Barcelona i Cambrils trenquessin els esquemes. En aquesta línia, el gabinet antiterrorista es reuneix cada dues setmanes per valorar els riscos i programar les actuacions.