Ribó ha tornat a criticar l’opacitat del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca i ha demanat càmeres de videovigilància a les cel·les d’aïllament de les presons. A més, ha insistit que és important que els funcionaris de les presons vagin identificats. Així ho ha dit en la presentació de l‘Informe anual de l’Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura (ACPT) de 2013.

Retards en la custòdia policial

El síndic considera que entre la detenció d’una persona en una comissaria i l’arribada d’un lletrat per atendre el detingut han arribat a passar més de 24 hores, un temps d’espera que Ribó considera “injustificat” i “inacceptable” o que s’agreuja si la detenció la fa la policia local, perquè moltes zones de custòdia es troben en estat deficient. El síndic considera que és un “mal crònic” que s’arrossega des de la Transició i per això, Ribó aconsella comunicar de manera immediata les detencions al Col·legi d’Advocats o bé al lletrat que la persona detinguda designi.

Manca de transparència al CIE de la Zona Franca

El síndic ha tornat a criticar l’opacitat del Centre d’Internament i demana normes objectives de governança i ple respecte pels drets. Ribó ha recordat que tot i que la llei es va aprovar fa quatre anys, encara no s’ha desenvolupat el reglament per als CIE. A més ha recordat que, una altra vegada, el Ministeri de l’Interior no els ha permès visitar el centre per contrastar possibles irregularitats de les quals s’han informat diverses vegades.

Pel que fa als centres de menors, Ribó ha demanat que s’elimini la contenció i l’aïllament com a càstig en els centres de menors, i que les sancions no siguin desproporcionades ni arbitràries.

L’informe s’ha elaborat després de la visita a 53 comissaries dels Mossos d’Esquadra, policies locals i centres penitenciaris i de menors.