Aquest any l'Ajuntament de Barcelona ha de signar el conveni amb l'Ajuntament de Montcada i Reixac que estableix les pautes per a la construcció del nou centre d'acollida d'animals de companyia i encarregar ja el projecte de construcció de les noves instal·lacions. JORDI MARTÍ, regidor de Presidència i Territori "Desitgem que ben aviat es pugui formalitzar aquest conveni i tot el que calgui perquè el proper mandat municipal es pugui gaudir d'un nou centre d'acollida d'animals de companyia." Durant el 2013, el centre de Collserola va donar en adopció 620 gossos i 350 gats. Els animals de companyia, però, poden arribar a ser una càrrega per a les famílies amb dificultats econòmiques. Per això, el consistori ha signat un protocol amb el Col·legi de Veterinaris de Barcelona, que ha notat la baixada de feina en els últims anys. JOSEP ANTÓN GÓMEZ, president del Col·legi de Veterinaris de Barcelona "Han afavorit varis factors, no només la crisi econòmica sinó també la pujada de l'IVA. Estem detectant que els animals es porten a les clíniques quan estan en condicions bastant deplorables, la gent espera fins a l'últim moment." L'acord també preveu formació per als veterinaris municipals i transmetre consells als ciutadans per a la tinença responsable de gats i gossos. El Duque ha vingut a fer-se una visita rutinària. Un tipus de consulta veterinària que ha disminuït molt des que va començar la crisi. De fet, durant el 2013 les clíniques veterinàries van registrar una caiguda d'un 9% dels ingressos respecte a l'any anterior. Els professionals diuen que han disminuït sobretot les visites d'urgències, les cirurgies preventives o les vacunes. I alerten que no cuidar bé la salut d'un animal de companyia pot comportar conseqüències greus. SUSANA GARCÍA veterinària "Quan l'animal arriba amb un quadre una mica més avançat, caldrà fer més proves, més tractaments i de vegades l'animal pot quedar amb seqüeles o que no arribem a temps en alguns casos" Per això cada vegada més ofereixen solucions, com per exemple fraccionar els pagaments. La majoria dels propietaris asseguren que mantenir la mascota els surt car. TERESA CERVANTES "Entre les vacunacions, ara que el visiten, surt car. Però ja que els tens, els has de cuidar" Un cost que varia molt en funció, sobretot, del pes de l'animal. Una intervenció quirúrgica en un gos d'uns 30 quilos, per exemple, pot suposar una despesa important. ROSEND RIVAS "Ara l'hem hagut d'operar i ens ha costat 500 euros." NÚRIA CARNICERO "Les despeses d'una operació o d'una neteja dental, ja és caret" Per això els col·legis de veterinaris demanen, entre altres coses, que es redueixi el tipus d'IVA que s'aplica a les clíniques del sector. Fa uns mesos el govern central va modificar-lo i va passar de ser el reduït, un 8%, al 21%.

Gràcies a aquest conveni, el Col·legi de Veterinaris podrà emetre informes tècnics sobre aspectes com l’ordenança sobre tinença d’animals i i oferirà assessorament científic veterinari.

Els col·legis de veterinaris demanen que es redueixi el tipus d’IVA que s’aplica a les clíniques del sector i torni a ser del 8%, com fins fa poc. Consideren que, amb aquesta mesura, els propietaris d’animals domèstics portaran els animals al centre a fer les revisions habituals i no s’esperaran fins a l’últim moment, com fan ara. De fet, els ingressos de les clíniques veterinàries han caigut un 9%.

D’altra banda, l’Ajuntament signarà aviat un conveni per a la construcció del nou centre d’acollida d’animals de companyia, que s’ubicarà a Montcada i Reixac i s’espera que estigui llest de cara al proper mandat. Aquest 2013 el centre, situat a Collserola i renovat a finals de 2012, ha donat en adopció 620 gossos i 350 gats. Per fomentar aquesta pràctica, l’Ajuntament va posar en marxa aquest web l’any passat, en què també s’explica com ser voluntari del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB).