Aquest desembre, a Barcelona s’han comptabilitzat 107.677 aturats, un 4% menys que el 2012. En aquest context, la coordinadora argumenta que “les persones i famílies sense recursos necessiten els serveis de llum i gas durant tot l’any per il·luminar la llar, cuinar”, utilitzar la nevera o altres tasques quotidianes. Per això, consideren insuficient el decret aprovat per la Generalitat el 23 de desembre, que assegura el subministrament energètic de novembre a març.

Critiquen la “insensibilitat social i la falta de realitat social” del govern, ja que adverteixen que les famílies que no han pogut assumir aquesta despesa durant l’hivern és possible que no puguin pagar el deute a la primavera. Per donar-hi resposta, proposen que es condoni el deute per impagament a les famílies i que la condonació “vagi a càrrec dels beneficis de les empreses de llum i gas”. D’altra banda, demanen que mentre no es faci efectiu, “el govern assumeixi la responsabilitat pressupostària que li correspon, i no derivi als ajuntaments la totalitat de la càrrega de l’esmentat deute”.

Com a mesura reivindicativa, aquest octubre desenes de persones es van manifestar a la plaça de Sant Jaume per denunciar que el 13% de la població es troba en una situació de “pobresa energètica” i advertir que l’electricitat s’ha apujat fins a un 80% del que es pagava fa una dècada.