Són dues cartes d'amor de l'any 1951. S'han trobat dins del pilar d'aigua de la Sagrera i l'origen encara és un misteri. Es tracta d'un petit bocí de la història d'aquesta edificació que durant dècades va servir per distribuir l'aigua de Montcada a les fàbriques i conreus del barri. Des d'ara, forma part de la ruta dels petits paisatges de la ciutat. JOSEP BARBERO, president de l'AV Sagrera "Vam començar a demanar-ho al setembre de 2008. Per fi s'ha fet la restauració del pilar, però encara queda fer la restauració de tot el terra. Serà una plaça i serà una zona molt més agradable." On no ha estat necessària cap rehabilitació és en aquesta premsa de vi del segle XIX de l'antiga masia de Can Xandri. També han estrenat placa els quatre pilars d'aigua de la mina Travi a Horta-Guinardó. RAIMOND BLASI "Es vol reconèixer aquests petits elements quotidians, que hi són i a vegades ens passen desapercebuts, però que formen part de la història i són inherents al territori." La rehabilitació d'aquests espais ha costat prop de 41.000 euros. Uns diners que s'han aconseguit del lloguer de les lones publicitàries en façanes d'obres de la ciutat. XAVIER OLIVELLA, gerent de l'Institut de Paisatge Urbà "Ja que fem una afectació sobre el paisatge amb publicitat, el que volem és que aquesta afectació reverteixi també sobre el propi paisatge. Millorant espais de la ciutat." Les millores també han arribat a l'abeurador del Poble-sec, un dels molts que existien a la ciutat al segle XIX. Les vuit plaques que s'han instal·lat aquest mes de març se sumen a les que ja existien a diversos districtes. En total, la ciutat ja té 14 espais catalogats com a petits paisatges.

L’objectiu d’aquest programa de l’Institut del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida és descobrir, identificar i reivindicar el valor de petits elements de la ciutat que és important conservar i mantenir vius en la memòria col·lectiva.

La meitat dels vuit elements senyalitzats ara amb la placa de Petit paisatge de Barcelona són els pilars d’aigua de la mina Travi. Construïda el 1860, la mina de Can Travi té quatre torres que emmagatzemen aigua per abastir les cases de la zona. El cabal de la mina, encara en funcionament, és de dos litres per segon. Les torres es van restaurar entre 2003 i 2006 i ara, abans de posar-hi les plaques, només s’han fet petits treballs de reparació i manteniment.

El pilar d’aigua de la Sagrera es va construir el 1849 per per distribuir l’aigua provinent de Montcada a les fàbriques i conreus d’aquest barri i de tot Sant Martí de Provençals, el municipi al qual pertanyia. Les edificacions començaven a superar els dos pisos d’alçada i, perquè l’aigua hi pugés amb prou pressió, calia un pilar com aquest. No va entrar en funcionament, però, fins a quatre anys després de ser construït.

Al barri del Congrés, s’ha col·locat una placa al costat de la primera pedra, la que les autoritats van col·locar quan es van començar a construir aquests habitatges amb motiu de la celebració a Barcelona del Congrés Eucarístic de 1952.

A Sant Andreu, una placa identifica ja la premsa que hi ha a la plaça d’en Xandri. De fet és només una part d’una antiga premsa de vi del segle XVIII que pertanyia a Can Xandri, antiga masia de Sant Andreu on es conreaven vinyes.

Al Poble-sec, concretament davant del número 77 del carrer de Vila i Vilà, es conserva un dels nombrosos abeuradors que hi havia a Barcelona al segle XIX per als animals de càrrega que tiraven dels carros. L’Institut del Paisatge Urbà el va restaurar l’any 2008 i ara, a més de posar-hi la placa, s’ha tornat a netejar a fons.

Restauració a càrrec de les lones publicitàries

La restauració, neteja i senyalització dels vuit objectes singulars que aquest diumenge han quedat definitivament assenyalats, perquè tothom els identifiqui, ha suposat una inversió de 41.000 euros. L’Ajuntament ha finançat el cost de les obres amb fons privats derivats de les compensacions que generen les lones publicitàries autoritzades en façanes en obres.

Aquestes vuit noves plaques se sumen a les sis ja instal·lades en altres punts, com per exemple el termòmetre de Can Cottet a l’avinguda del Portal de l’Àngel, la Gamba de Mariscal o la metralla de la plaça de Sant Felip Neri.