Segons l’Ajuntament, el desembre del 2018 hi havia 481 persones malvivint en assentaments a Barcelona, 51 menys que el primer trimestre del mateix any. Les dades les ha facilitat la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, durant la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports a petició de Ciutadans.

Ortiz ha atribuït les xifres a la mobilitat internacional i ha explicat que el gruix de les persones que viuen en aquests solars són estrangeres, sobretot de països de l’Est. Tot i que ha reconegut que “continuen sent moltes”, la tinenta d’alcalde ha reclamat a les administracions competents canvis en la Llei d’estrangeria. Ortiz ha repassat la feina que es fa des de l’Ajuntament per ajudar les persones que viuen en assentaments, com les inspeccions conjuntament amb els Bombers, o fer un seguiment pediàtric i d’escolarització dels menors que hi viuen. Segons Ortiz, els recursos s’han multiplicat per tres, tant en inversió econòmica com en personal que s’hi dedica. “Barcelona està reconeguda com un model d’atenció”, ha assegurat Ortiz, que també ha afirmat que Barcelona és una ciutat que “vol acompanyar i no expulsar aquestes persones”.

El PDeCAT i el PSC rebaten les xifres

La regidora del PDeCAT Maite Fandos ha assegurat que les persones que malviuen en assentaments han augmentat amb el govern d’Ada Colau, i s’ha passat de les 384 persones que hi havia a l’inici del mandat fins a 481 ara al final. “Vostès venien a arreglar-ho tot, però ho estan espatllant tot”, li ha etzibat Fandos a Ortiz.

També la regidora del PSC Carmen Andrés ha rebatut les xifres de l’Ajuntament i ha assegurat que el juliol del 2018 vivien en assentaments 527 persones, moltes més que als anys 90, quan hi havia 340 persones vivint als nuclis de barraques que el govern socialista va enderrocar. A més, Andrés ha dit que d’aquestes 527, 76 són menors d’edat.

La tinent d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha negat que hi hagi més gent vivint en solars que als 90 i ha qualificat aquesta afirmació de “greu irresponsabilitat”. La picabaralla principal, però, ha estat amb la regidora de Ciutadans Marilen Barceló. Ortiz li ha recordat que Manuel Valls va expulsar 10.000 gitanos de París i li ha preguntat si la solució que proposen per a Barcelona és la mateixa. Per Barceló, però, Valls ho farà millor perquè combinarà les polítiques socials i les de seguretat, i evitarà les situacions de venda i consum de droga als solars que, segons la regidora, es produeixen actualment a la ciutat.