Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal especialitzat en robatoris amb força a establiments comercials seguint el mètode del butron. La particularitat del cas és que hi accedien a través de forats molt petits gràcies a les habilitats contorsionistes del cap de la banda. Aquesta, però, no és l’única peculiaritat del líder del grup. Segons detalla la policia, l’home, que vivia en una cabana enmig del bosc de Sentmenat, seguia uns procediments molt metòdics i triava el dia en què actuava en funció de la predicció del zodíac.

La investigació es va iniciar el 14 d’octubre arran d’un robatori en un bar del districte de Nou Barris, al qual els lladres havien accedit per un forat fet a la porteria del costat de l’establiment. Les primeres indagacions van permetre identificar el vehicle utilitzat pels autors del robatori, un tot terreny de color vermell. Posteriorment, es va identificar el conductor del vehicle, un home amb antecedents per robatoris amb força comesos a València. Amb aquesta informació es van analitzar robatoris comesos prèviament a Barcelona i es va arribar al convenciment que el grup organitzat n’era responsable.

Habilitats contorsionistes

La banda seleccionava els bars on actuava després de comprovar que s’hi podia accedir fent un forat petit des de l’escala del costat sense ser descoberts pels veïns. El líder hi entrava gràcies a les seves habilitats contorsionistes. De fet, la policia el va identificar el 2010 fent espectacles a la via pública de contorsionisme. Un dels forats el va realitzar des de l’habitacle de l’ascensor, just a la part inferior i amb l’aparell en funcionament, mentre els veïns pujaven i baixaven, cosa que va posar en risc la seva integritat física.

Una cabana enmig del bosc

El cap del grup era una persona solitària que vivia en una cabana enmig del bosc de Guanta, a Sentmenat. Allà la policia hi va localitzar un dietari en què el detingut anotava les gestions per cometre els robatoris: plànols dels locals i de les porteries adjacents, punts on s’havien d’ubicar els altres membres, rutines dels propietaris i detalls que denotaven el seu caràcter metòdic. De fet, abans d’organitzar cada cop el cap del grup consultava el zodíac per escollir el millor dia per actuar.