El Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats va atendre durant el 2018 7.433 sol·licituds d’asil. La xifra suposa un increment de 3.000 persones respecte al 2017. La diferència es dispara encara més si comparem les dades actuals amb les del 2012, any en què el SAIER només va atendre 304 sol·licituds d’asil. Un increment que els responsables del SAIER atribueixen en part a un transvasament de la immigració al refugi. De fet, la xifra de persones ateses pel SAIER en qualitat d’immigrants va disminuir el 2018 en prop d’un miler de persones respecte al 2017.

19.422 persones ateses el 2018

Segons els responsables del servei d’atenció a la immigració, en els darrers anys el coneixement i la sensibilització envers l’asil ha augmentat i moltes persones sol·liciten venir a casa nostra per aquesta via. Pel que fa a la xifra de persones ateses pel SAIER el 2018 van ser 19.422, 2.471 més que el 2017. D’aquestes, el 38 % va interessar-se pels tràmits per sol·licitar l’asil. Aquest increment ha fet que l’Ajuntament hagi augmentat en un 35 % la inversió en allotjament, especialment per a les famílies amb nens.

Crida a l’Estat i la Generalitat

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha reiterat la crida a l’Estat i també a la Generalitat perquè assumeixin les competències que els pertoquen en l’atenció als refugiats. “L’Ajuntament està fent una administració de suplència, cobrint el buit que ha deixat l’Estat”, ha explicat Asens. El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania ha reclamat que es restableixin els fons d’acollida i integració per als municipis que el govern del PP va suprimir. El PSOE es va comprometre verbalment a restablir-los, però de moment no hi ha cap gest concret en aquest sentit. Asens també demana que els recursos que l’Estat rep de fons de la Unió Europea per a l’atenció dels refugiats no es destinin a altres finalitats.

Origen dels refugiats

Pel que fa a l’origen de les persones ateses, la majoria venen de Veneçuela, Colòmbia i Hondures. Un mínim de 2.884 veneçolans van rebre assessorament el 2018. L’informe destaca l’augment de menors que han viatjat amb les famílies a Barcelona. En un any han passat de 846 a 1.821.