Iñaki García va arribar al Raval fa més de tres dècades. Sempre ha estat vinculat a moviments veïnals i, per això, al Raval de seguida se li va començar a veure en manifestacions i reivindicacions veïnals. Va ser cofundador d’El Lokal, una botiga que s’ha convertit en el campament base per a molts veïns i entitats que treballen per millorar les condicions de vida al barri. Des d’El Lokal, García ha viscut els canvis al Raval durant aquestes tres dècades, i sempre ha estat a la primera línia dels moviments que hi han fet front. Ara creu que ha arribat el moment perquè s’impliquin més veïns i gent jove. Tot i això, continuarà vinculat i donant suport a les accions que s’hi facin per millorar el Raval.

Activista de rereguarda

Iñaki García va ser un dels  fundadors d’El Lokal, un establiment que va obrir al Raval fa 32 anys. De seguida es va convertir en el campament base de molts moviments veïnals, dels quals García en forma part. Ara, però, vol estar a la rereguarda. “Necessito un relleu i necessito que fem les coses d’una altra manera, o sigui, hem de mostrar que és possible aquestes coses portar-les d’una forma humana i no convertir-nos en màquines de lluitadors”.

Lluites veïnals i socials

Anys al capdavant de lluites com l’Àgora Juan Andrés o l’Stop Desnonaments al Raval, li han passat factura. Diu que no va de víctima, que ha gaudit molt lluitant per les coses que creu, però que és l’hora de frenar. “No vivim d’això, no som professionals de la política, som gent que tenim vida, que formem part de moviments i que en una situació com el Raval avui en dia doncs jo crec que era obligat dir-ho, jo d’aquesta manera no, et tornes boig, et tornes de mala hòstia, amargat, i no és forma d’encarar aquestes coses”.

Frenar l’expulsió dels veïns

L’activita veterà reconeix que el problema més greu amb què s’ha afrontat és frenar l’expulsió dels veïns per la manca d’habitatge. Un tema que haurà de seguir combatent el moviment veïnal del Raval. “Jo tinc ganes de passar a un segon pla, tinc ganes de no tenir aquesta angúnia i tinc ganes de debatre i de sentir idees noves. Evidentment, la gent jove i la gent que pensa que no ho sap fer, bé, doncs com jo al principi. Doncs has de començar, has de practicar i tot s’aprèn”.

Iñaki García assegura que la seva decisió ha estat un revulsiu perquè molts veïns i col·lectius del barri se n’adonin que s’hi han d’implicar més.