Des de fa 109 anys, hi hagi guerra civil, o pandèmia, sigui Nadal o Sant Esteve, sempre hi ha hagut algú a l’Observatori Fabra que ha recollit manualment les dades de la seva sèrie històrica, una de les més llargues de l’estat. Aquest 25 de desembre no n’ha estat una excepció. Són un equip de quatre i aquesta vegada li ha tocat al meteoròleg Carles Nerín.

Cada sis hores, a les 8 h, a les 14 h i a les 20 h, ha anotat totes les dades dels instruments i les ha introduït al sistema al qual tenen accés institucions com el Meteocat o l’Aemet. “Fem de notaris del temps”, ha explicat Nerín a betevé. Tot i que el Fabra ja disposa d’un estació meteorològica automàtica, la sèrie manual és la que es considera oficial. A més d’anotar les dades, els meteoròlegs pugen cada dia al terrat on es fa una observació directa i s’anota, per exemple, com són els núvols o la visibilitat.

Aquest Nadal, sol radiant però fa 61 anys…

Aquest dilluns el dia ha estat radiant però no sempre ha estat així. “El dia de Nadal de fa 61 anys hi va haver una gran nevada que va deixar 80 centímetres de neu i que va fer que el Fabra quedés incomunicat durant tres setmanes”, explica Nerín.

El dia de Nadal de fa 61 anys hi va haver una gran nevada que va deixar 80 centímetres de neu i que va fer que el Fabra quedés incomunicat durant tres setmanes”
Carles Nerín, meteoròleg Observatori Fabra

Per sort, afegeix, tot i la nevada la sèrie no es va interrompre perquè encara hi vivia la família Campo, els masovers, un dels fills meteoròleg, que s’hi van estar gairebé 80 anys. “Tant de bo tinguéssim una altra nevada com la del 1962”, demana Nerín. Encara que actualment ningú no viu a l’observatori, encara es conserven llits i, per això, no dubtarien a quedar-s’hi si fos necessari. “Els models actuals, a diferència dels de llavors, ens permeten fer previsions fiables a pocs dies vista, estaríem encantats de quedar-nos”, ha assegurat.

El 2023, al podi dels més càlids

Amb el 2023 a punt de tancar, la sèrie indica que se situarà al podi dels més càlids de la història i, malauradament, també dels menys plujosos. No s’ha arribat ni al 50 % de la mitjana dels registres pluviomètrics històrics de l’observatori.