La situació meteorològica actual ve marcada per la presència d’un potent anticicló que sembla no voler marxar de les nostres latituds.

Això provoca que l’atmosfera es trobi molt estable i no permeti els moviments ascendents de l’aire. La pressió és tan elevada que actua com si fos un tap.

Un dels fenòmens que veiem aquests dies és el mar fumejant, tal com es pot veure al vídeo de sota filmat a Tossa de Mar, a la comarca de la Selva.

Com pot ser que el mar fumegi?

El fenomen és el resultat de la condensació de l’aigua en petites gotes o cristalls en l’aire. Això succeeix quan l’aigua del mar està significativament més càlida que l’aire de l’ambient.

L’escalfament de la superfície del mar provoca l’evaporació de l’aigua, i aquest vapor d’aigua, en entrar en contacte amb l’aire fred, es condensa formant una boira visible en forma de fum.

Ara mateix, la temperatura superficial del mar volta els 14 graus. Pot sembla una xifra baixa, però cal pensar que les nits són llargues i el refredament nocturn per escapament de radiació és intens, fet que provoca que la temperatura de l’aire baixi molt.

El fenomen pot ser encara més espectacular

La situació de condicions oposades també es pot donar. En altres paraules, pot succeir que una massa d’aire càlida es trobi amb una temperatura superficial del mar més freda.

El fenomen és el mateix, però en aquest cas la boira és més densa i, en ocasions, més espectacular. En aquest cas se’l sol anomenar boira d’advecció.

Anticicló per dies

Tot sembla indicar que les altes pressions continuaran amb nosaltres durant alguns dies més. Ara bé, abans no acabi l’any aquesta inèrcia es podria trencar a causa de l’aproximació d’un front que durà precipitacions en forma de neu als Pirineus.

Ara per ara, a Barcelona s’espera un increment de la nuvolositat i un descens de la temperatura, però ben poca pluja.