Els treballadors del sector de la construcció tornaran a la feina aquest dimarts, 14 d’abril, després que el Govern espanyol permeti als treballadors no essencials reprendre l’activitat. En una entrevista a betevé, el president de la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya, Joaquim Llansó, considera que les obres no s’haurien de reprendre i s’ha preguntat si “val la pena arriscar aquest retorn”. De totes maneres, Llansó ha detallat que “les úniques obres que podran començar són les de l’Estat central” mentre que la gran majoria —les de la Generalitat i bona part dels ajuntaments de Catalunya— “s’han suspès”.
Pel que fa a Barcelona, s’estaven fent 72 obres públiques per part de l’Ajuntament i continuaran aturades. De fet, el consistori només permetrà reprendre obres puntuals i un 90 % continuaran en suspens.
Llansó s’ha pronunciat al costat de l’Ajuntament de Barcelona a demanar que s’aturin totes les obres de l’Estat per garantir la salut dels treballadors, amb l’excepció d’aquelles que siguin essencials, com les de les instal·lacions sanitàries. En aquest sentit, el president de la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya ha subratllat que en el sector de la construcció “és molt difícil mantenir les garanties sanitàries” perquè diversos operaris treballen conjuntament per fer servir les mateixes eines o màquines.
Pel que fa a les obres privades, no es reactivaran aquelles en les quals no es pugui garantir la distància mínima entre treballadors i veïns. Es tracta del 85 % de les 13.000 que estaven en marxa. El president de la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya n’ha posat com a exemple la rehabilitació de façanes o aquelles que es desenvolupin dins d’un edifici. Les que sí que es podrien reactivar, segons Joaquim Llansó, seran les que es duguin a terme en la construcció d’oficines o d’habitatges nous.