El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha demanat a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que revisi i endureixi les restriccions establertes a la capital per tal de controlar la pandèmia de coronavirus. El ministre ha reiterat que, des del Govern espanyol, creuen que s’han d’aplicar mesures més restrictives per tal de protegir la salut dels ciutadans. “Ens preocupa molt la situació de Madrid, està en una situació d’alt risc sanitari i està en joc la salut dels madrilenys i la de la resta dels espanyols”, ha declarat.
Per aquest motiu ha emplaçat el govern d’Ayuso a seguir les recomanacions del Govern central i la comunitat científica. “Han d’estendre les restriccions de mobilitat al conjunt de Madrid i també en aquelles poblacions properes que tinguin una incidència acumulada en els darrers 14 dies superior als 500 habitants per cada 100.0000”, ha explicat.
Tot i així, Salvador Illa ha assegurat que no preveuen intervenir la capital, ni declarar-hi l’estat d’alarma. “Aquesta és una batalla epidemiològica, no ideològica. Hem de centrar els esforços en la protecció de la salut”, ha afegit.
Quim Torra demana “responsabilitat” als governs d’Espanya i Madrid
El president, Quim Torra, ha demanat “responsabilitat” als governs de Sánchez i Ayuso per tal de poder controlar l’increment dels contagis. En un tuit, el president ha recordat la petició, que ell mateix va fer a mitjans març, per demanar l’aïllament de Catalunya i Madrid. “El 15 de març vaig demanar tancar Madrid i Catalunya, no es va fer i ho vam pagar molt car”, ha dit.
El 15 de març vaig demanar tancar Madrid i Catalunya. No es va fer i vam pagar un preu molt car.
Avui torno a demanar responsabilitat als governs d’Espanya i Madrid, que escoltin els experts i prenguin les decisions necessàries JA. Cada hora compta. https://t.co/q7nFxnyDWE— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) September 26, 2020
La petició de Torra arriba després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi avalat la prohibició de fer reunions socials de més de sis persones a Catalunya. Una restricció proposada pel Departament de Salut i aprovada després pel Procicat, que limita les trobades socials amb l’objectiu de reduir el risc de nous contagis.