Personal del SEM i alguns hospitals han rebut un document del Departament de Salut que recomana no ingressar a UCI els pacients de coronavirus amb més de 80 anys. Segons el text d’un document del SEM—al qual betevé hi ha tingut accés—, el personal sanitari ha de prioritzar els recursos per a “aquells pacients que més se’n puguin beneficiar, en terme d’anys de vida salvats” i “evitar ingressos en pacients amb escàs benefici”.
Sense respirador i amb morfina
En aquest sentit, el document diu que els pacients de més de 80 anys rebran “només oxigenoteràpia amb mascareta reservori d’alta concentració” i que, si no millora després de 15 minuts, es pot “considerar tractament de confort [morfina] per pal·liar la sensació de dispnea”.
Pel que fa als pacients d’entre 75 i 80 anys rebran el mateix tracte, excepte els que tinguin millor estat de salut general (nivells coneguts com a Rockwood I i II): per a ells sí que es planteja la respiració assistida com a primera opció. Els menors de 75 anys, en primer terme, se’ls tractarà amb mascareta d’oxigen però si no milloren sí que se’ls tractarà amb respirador.
A casa o a la residència
Pel que fa a la recomanació de no traslladar a l’hospital els pacients de més edat, Salut justifica que “quan s’observi FUTILITAT [sic] de mesures terapèutiques, es pot deixar el pacient al domicili, sempre que es pugui ASSEGURAR amb la xarxa d’atenció primària un seguiment i cures pal·liatives”.
Alguns metges catalans també han rebut un document del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, al qual betevé hi ha accedit, que també fa referència als malalts en residències de gent gran: “En el cas d’aquells pacients en situació final de vida […] es pot plantejar el tractament a l’entorn residencial“, sentencia el text.
El director mèdic del SEM, Xavier Jiménez, ha assegurat a l’ACN que més enllà del document, la decisió que preval és la del metge que atén el pacient. I ha explicat que, en cap cas, el fet que un pacient pugui o no ser salvat condiciona si es trasllada o no a un centre sanitari.
Vergés nega les instruccions
La sortida a la llum del document ha coincidit amb el consell executiu del govern de la Generalitat. En acabar, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha comparegut i ha negat que s’hagin donat instruccions per no atendre pacients greus d’edat avançada: “Els criteris clínics prevalen per sobre de tot”, i ha afegit que “s’aplicarà la intensitat terapèutica que mereixi cada persona”.
En aquest sentit, el document de Salut sí que fa un recordatori, després d’haver explicat les recomanacions per als pacients de més de 75 anys: “El criteri mèdic de cada pacient ESTÀ PER SOBRE [sic] d’aquestes recomanacions generals, sempre que sigui raonat, argumentat i consensuat amb pacients i familiars”.
No dir que “no hi ha llits per a tots”
Ara bé, el document al qual ha accedit betevé, a banda de donar recomanacions sobre com tractar els avis, també explica als professionals sanitaris com han de comunicar i justificar als familiars la decisió de no intubar-los.
Demana “emprar el sentit comú, l’empatia i consensuar les decisions”, i apunta un reguitzell de recomanacions a l’hora de parlar amb les famílies:
- “Plantejar la limitació com un bé per al pacient“.
- “No fer tractaments agressius no implica abandonar el pacient“.
- “No fer referència al fet que ‘no hi ha llits per a tots’ com a motiu per denegar les cures intensives”.
- “Assegurar el confort del pacient si es queda a domicili”.
- “No imposar els criteris amb autoritat enèrgica”.
El personal sanitari, en alerta
Treballadors de diferents hospitals de Barcelona (com el Vall d’Hebron o el de Sant Pau) també han denunciat a betevé que, des de fa uns dies, les UCI ja no ingressen pacients de més de 70 anys amb símptomes greus de coronavirus.
Un d’aquests treballadors assegura que “la majoria de gent que està ingressada greu a UCI té entre 40 i 60 anys” perquè —diu— no hi ha suficient material ni recursos per atendre tots els casos. Davant d’aquesta situació, el personal dels hospitals també denuncia “una càrrega psicològica molt forta” pel fet d’haver-se d’acomiadar d’alguns pacients molt greus en nom de la seva família.
Precisament sobre aquesta qüestió la UGT va enviar la setmana passada una carta a la consellera Vergés criticant aquests protocols. El sindicat li recorda que la decisió d’intubar o no un avi “no la pot prendre mai un professional sense conculcar el codi deontològic“. La UGT també critica que es carregui “sobre les consciències dels professionals la decisió de qui pot viure i qui no”.
Trilla normalitza el document del SEM
El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha normalitzat el document i explica que no és una decisió tan fàcil, ja que entren altres factors com les possibilitats de supervivència i la millor utilització dels recursos.