Aquest dijous a la nit farà 15 anys de l’assassinat de Rosario Endrinal, cremada viva en un caixer mentre dormia. Per sisè any consecutiu, un grup de persones han recordat la víctima amb la lectura d’un manifesta a la plaça de la Molina i una encesa d’espelmes a la sucursal on van tenir lloc els fets, al carrer de Guillem Tell. Des del Centre d’Acollida ASSÍS es continua assenyalant l’aporofòbia, el rebuig a la pobresa o als pobres, com una de les causes que va motivar l’assassinat.

Moment de l’acte en record de Rosario Endrinal

El crim del caixer

La nit del 16 de desembre de 2005 Rosario Endrinal va ser assasinada al caixer on dormia. Tres joves van entrar dins la sucursal de La Caixa del carrer de Guillem Tell per vexar-la, pegar-la i finalment calar-li foc viva. La dona va morir uns dies més tard a l’hospital per les cremades. Els responsables, un d’ells menor d’edat, van ser jutjats tres anys més tard. Als majors d’edat se’ls va condemnar a 17 anys per assassinat amb traïdoria, i al menor, a vuit anys de reclusió.

Un centre d’acollida amb el seu nom

Fa poc més d’un any, el Centre d’Acollida Assís va començar a adequar el solar on es construirà un centre d’atenció específica per a dones en situació de sensellarisme. Un centre que estava previst que entrés en funcionament al setembre. El nou edifici, situat al carrer de Santa Filomena amb la via Augusta, portarà el nom de Llar Rosario Endrinal. Constarà de deu allotjaments segurs per a dones en situació de sense llar i espais comuns, i una cuina comunitària per fer tallers i oferir atenció, a més de treballar de manera individualitzada, interpersonal i col·lectiva amb elles.