ZooXXI ha presentat una denúncia administrativa contra el Zoo de Barcelona per “negligència i per manca de protocols de benestar adequats, que han provocat la mort d’un gran nombre d’animals“. La plataforma ja va anunciar l’octubre que presentaria una denuncia i ara l’han fet efectiva. Acusen la instal·lació de ser incapaç de protegir els animals de les condicions meteorològiques adverses i denuncien la mort prematura de primats nounats per fractures o possibles agressions. 

Acusacions de “culling”

Segons la plataforma, el Zoo barceloní continua sense donar explicacions de dos casos de possible “culling” —pràctica que consisteix a matar els animals de més que hi ha al zoo, prohibida per l’ordenança de tinença d’animals— . En el seu moment, el Zoo ja va negar que fes servir aquesta pràctica i va assegurar que la majoria de les baixes denunciades van ser per “mort natural”, i la resta van estar “precedides de situacions mèdiques” que van forçar aplicar l’eutanàsia.

Denuncien 34 morts no naturals

ZooXXI assegura que, després de demanar el llistat d’animals morts al Zoo de Barcelona i les causes, van rebre una relació amb 143 morts des de juliol del 2019 fins al maig del 2020. Segons la plataforma, 34 animals d’aquesta llista no van tenir una mort natural. En destaquen les morts de 14 aus en una mateixa instal·lació, coincidint amb el pas de la DANA i del temporal Gloria.

També assenyalen que, dos mesos més tard, hi va haver un cas sospitós de “culling” amb la mort de dos exemplars adults de camesllargues. El Zoo va reportar que els cadàvers d’aquests animals no havien estat avaluats.

Cap inspecció des del 2012

Segons la plataforma, el Zoo de Barcelona no ha rebut cap inspecció per part de la Generalitat de Catalunya des del 2012. Afirmen que aquest fet propicia unes pràctiques impunes, com ara l’absència d’una formació específica amb l’arribada de noves espècies.