La UPF, la universitat on treballava el catedràtic Josep Fontana en la darrera època de la seva carrera professional, homenatja l’historiador barceloní en una jornada que se celebra aquest dilluns 19 de novembre i que compta amb la participació d’historiadors, editors i altres personalitats vinculades amb l’entorn de Fontana, que va morir l’agost d’aquest any. L’acte, l’obrirà el rector de la UPF, Jaume Casals, i es dividirà en dues sessions sota els títols ‘Josep Fontana: mestre, editor, intel·lectual i impulsor de la UPF’ i ‘L’impacte de l’obra de Josep Fontana’.

Paral·lelament, la biblioteca de la universitat acollirà una exposició bibliogràfica al voltant de la figura de l’historiador que es podrà visitar fins al 2 de desembre al vestíbul de l’auditori del campus de la Ciutadella i que, abans de Nadal, estarà disponible en format virtual.

Fontana va ser un dels historiadors catalans més rellevants i amb més projecció internacional del segle XX. Vinculat al corrent comunista i catalanista, va ser molt crític amb la transició política espanyola. Va rebre diversos reconeixements, com la Medalla d’Or al Mèrit Cultural atorgada per l’Ajuntament de Barcelona, la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional de les Arts de la Generalitat.