Tones i tones de roba, fins a 516, és el que han acumulat els dos primers anys de funcionament de recollida de roba usada a domicili. Unes peces que arriben aquí, a aquesta planta de reciclatge, a pocs quilòmetres de Martorell. Un 10% del tèxtil que reben és la que es recull als domicilis barcelonins. TXEMA ELVIRA, gerent Roba Amiga "És cert que pujar als domicilis té un cost superior però també la roba que entrega directament el ciutadà té una millor qualitat, per tant compensa una cosa per l'altra." En dos anys, més de 13.000 barcelonins han sol·licitat el servei de recollida a domicili. NÚRIA BIGAS "És molt pràctic, tens la roba, i sempre va bé, és molt més senzill que t'ho vinguin a buscar, que haver-ho de portar al contenidor o així." Però a banda de facilitar la recollida als ciutadans aquest servei ha permès incrementar també la quantitat de roba que arriba a la planta de reciclatge. De fet, un 15% de la que s'han recollit a la ciutat s'ha fet a través d'aquest servei de porta a porta. JOAN PUIGDOLLERS, regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans "La recollida de roba, aquesta més la general, la que va en els contenidors que hi ha amb alguns locals socials de la ciutat o també a través dels punts verds doncs any rere any, s'incrementa la roba recollida, per tant vol dir que hi ha una bona conciència dels ciutadans de que la roba no es tira al contenidor sinó que es pot reutilitzar o reciclar." Mig centenar de persones, la majoria amb risc d'exclusió social, s'encarreguen de triar, classificar i preparar la roba. En funció de l'estat de cada peça se li dóna un ús diferent: es ven en botigues de segona mà, s'envia al tercer món o, la que està en molt mal estat, es recicla. Només a Barcelona, aquesta activitat dóna feina a 20 persones, la meitat de les quals fan el servei a domicili.

Segons l’Ajuntament i els membres de la Cooperativa Roba Amiga, tot i els costos que genera aquest servei es compensen pel fet que la roba recollida als domicilis -ara mateix un 15% del total- acostuma a ser de més qualitat i està en més bon estat que la que es recull als contenidors taronges de Roba Amiga, situats als equipaments municipals i punts verds. Per això aquesta roba s’aprofita més per a la venda a la xarxa de botigues Roba Amiga i també per al seu lliurament social a Càritas i al mateix Ajuntament.

Totes les peces que es recullen van al magatzem de reciclatge que Roba Amiga té a Sant Esteve Sesrovires, al Baix Llobregat. Allà, 55 persones s’encarreguen de triar, classificar i preparar la roba. En funció de l’estat de cada peça s’hi dóna un ús diferent: aproximadament un 7% de la roba recollida es destina al circuit de botigues de segona mà i entrega social, el 60% a mercats d’Àfrica, el 25% a mercats d’Àsia per al reciclatge i el 8% a rebuig. Només a Barcelona, aquesta activitat dóna feina a 20 persones, la meitat de les quals fan el servei a domicili.

El servei porta a porta el va posar en marxa l’Ajuntament l’octubre de 2012 i, segons el mateix consistori, ha permès facilitar als ciutadans la recollida alhora que ha incrementat la quantitat d’aquest residu, que es recull selectivament. Amb aquest servei, els ciutadans de Barcelona que ho vulguin, podem demanar que es passi a recollir la roba usada pel seu domicili (mínim dues bosses) amb una trucada al telèfon del civisme (900 226 226) o bé al 010. El servei de recollida és totalment gratuït.

De la recollida porta a porta se n’encarrega la Fundació Formació i Treball, membre de la Cooperativa Roba Amiga. És dóna el cas que la majoria de treballadors d’aquest servei són persones en risc d’exclusió social. Només a Barcelona dóna feina directa entre sis i 10 persones en funció de l’època de l’any, que se sumen a la vintena de treballadors que ja té en plantilla la fundació per a la recollida des dels contenidors.