La repressió franquista a la ciutat

L’antic camp de concentració d’Horta es va instal·lar el febrer de 1939 a la zona que ara ocupa el Campus Mundet, als pavellons inacabats de la Casa de la Caritat, i va estar operatiu un any i mig, fins a l’abril de 1940. En aquest espai, un dels 16 camps franquistes que hi va haver a Catalunya, es van empresonar els homes que havien capturat les tropes franquistes durant la campanya i també els refugiats que tornaven de l’exili a França. Des d’aquí, i sense seguir cap procés judicial, es classificaven els presoners segons la seva adscripció al règim i es decidia on s’enviaven: a la presó, en batallons forçats o de retorn a casa.

Es tracta d’un indret que formava part de la xarxa de repressió franquista que hi havia a Barcelona, juntament amb les presons Model i de les Corts, el Castell de Montjuïc o la comissaria de la via Laietana.

Després de la guerra, la Casa de la Caritat va tenir diverses funcions, des d’alberg d’indigents fins a centre de malalts de tuberculosi, i l’any 1996 es va convertir en els despatxos del Campus Universitari Mundet.

La residència de Companys, al Palau de les Heures

Ben a prop d’aquest espai, concretament al Palau de les Heures, s’hi amaga també la residència el president Lluís Companys durant la guerra, que es va instal·lar en un refugi antiaeri per protegir-se dels bombardejos.

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha destacat que la memòria històrica ens permet recordar que “la democràcia és molt valuosa, i que, com totes les coses valuoses, acostuma a ser tremendament fràgil”.

La senyalització, que s’ha estrenat amb motiu del 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil, s’ha pogut fer gràcies a un conveni entre el Memorial Democràtic, la Universitat de Barcelona i la Diputació de Barcelona.