"Que la vàlvula actuï bé, que no s'obstrueixi, posar-la a la bombona, comprovar que l'hagi agafat i mirar sobretot que la goma no estigui deteriorada. També hem de comprovar que no hagi caducat. Aquesta per exemple caduca l'abril de 2016." Són alguns dels consells que cal tenir en compte si s'escalfa la casa amb estufes de gas butà. Un altre és no deixar mai soles aquestes estufes mentre estan enceses, i sobretot no tancar la porta. BERNABEU MAIOLES, tècnic instal·lador de calefacció i de gas "Han de ser ventilades inclús quan hem acabat de fer el servei de l'estufa ventilar amb abundància l'habitació." L'any passat els bombers van fer 59 actuacions a la ciutat per accidents a la llar relacionats amb instal·lacions i estufes de gas. Ells són els primers a acudir en aquests casos. PIERRE ÁLVAREZ, cap de guàrdia de Bombers de Barcelona "Si detectes una fuita, amb l'olor, el primer que s'ha de fer és ventilar la zona, i després no engegar cap llum ni cap aparell elèctric. I en una zona que no hi hagi presència de gas trucar al 080." A les botigues, les estufes de gas butà són pràcticament anecdòtiques. Els aparells elèctrics són els més buscats amb diferència. ABDEL ELABDE "Una estufa de bajo consumo y lo más importante para mí es la seguridad del niño. Si se quema las manos ya no es agradable, ¡prefiero pasar frío!" EDUARD SOLÉ, Electrodomèstics Miró "Aquest any s'ha notat molt la diferència i la pujada de vendes amb els ecoemissors els radiadors de baix consum. La despesa de llum es nota, i sobretot també perquè és un estalvi bastant important." Els professionals recorden que un bon manteniment de la instal·lació elèctrica també és necessari per evitar incidents.

Els instal·ladors de calefacció i de gas recomanen revisar les calderes quan arriba el fred, ja que aquests aparells han passat mesos sense activar tots els seus components. Per exemple, adverteixen que “la flama de les calderes ha de ser blava. Si és groguenca o marronosa cal avisar els tècnics oficials”, assegura en Bernabeu Maioles, tècnic oficial instal·lador.

Pel que fa el gas butà, la principal recomanació és mantenir una ventilació correcta de les sales on hi ha l’estufa. Un símptoma de mala combustió és trobar els vidres entelats de l’habitació on s’està. En aquest cas cal obrir les finestres i ventilar bé la sala. Però no només cal mantenir la circulació d’aire mentre funciona l’estufa de butà, també cal fer-ho després haver-la fet servir.

Amb tot, un altre factor a tenir en compte és la instal·lació elèctrica, ja que molts aparells per escalfar les llars funcionen amb electricitat. Per això, cal tenir els endolls en bon estat i evitar un carregament excessiu de la instal·lació.

Els bombers, el 2013 van fer 59 actuacions per incendis i altres incidents relacionats amb instal·lacions de gas i aparells productors de calor amb gas a Barcelona. Tot i que asseguren que les distraccions no són el principal motiu de la majoria d’accidents, sí que n’evitarien molts. El cap de guàrdia de Bombers de Barcelona aconsella que “quan es detecti una olor forta de gas es ventili bé l’espai i es truqui de seguida als bombers als 080.” Ells detectaran amb un aparell especial els nivells de concentració de gas, el mateix que s’utilitza per detectar-ne fugues.