La jornada ha començat amb la degustació d’un pa de “xusco”, el pa típic de l’època de la Guerra Civil i la postguerra. “Era un aliment bàsic però de mala qualitat, perquè s’hi van cremar molts camps de blat i la farina era pèssima; recordo que els avis deien que tenia gust de serradures”, explica Marta Puyol, organitzadora de la ruta i tècnica de Dinamització Econòmica del programa Treball als Barris de Sant Martí al Besòs Maresme.
La ruta ha seguit amb les explicacions de l’historiador Josep Maria Monferrer, creador de l’Arxiu Històric de la Mina i autor del llibre ‘El camp de la Bota: un espai, una història’. Ha repassat breument la història dels barris que formaven el Camp de la Bota, que deu el seu nom al turó on els soldats francesos feien pràctiques de tir el 1808. Precisament, “butte” significa ‘pujol’ en francès.
A l’actual Parc del Fòrum hi va haver al llarg del segle XX els barris de barraques de Pequín i de Nou Pequín. A principis del segle se’ls va començar a anomenar així perquè els primers que s’hi van instal·lar van ser els servents filipins dels soldats espanyols que tornaven de la guerra en aquesta antiga colònia el 1898. A la part de Sant Adrià de Besòs, els actuals barris de la Mina i la Catalana també havien estat de barraques.
L’historiador Josep Maria Monferrer ha llançat un missatge reivindicatiu perquè la marginació social que va viure el Camp de la Bota no es reprodueixi. “Tot això s’ha amagat i ara la Mina és una repetició d’aquella història, una història que va voler ser esborrada”, explica Monferrer.
Durant el franquisme, on ara hi ha el Museu Blau del Fòrum s’afusellaven presoners de la Model i la presó de les Corts. Tot i que oficialment la guerra havia acabat, aquí fins al 1952 es van continuar cometent crims de guerra sense judici militar previ, que la majoria de vegades eren silenciats davant de la població civil. Aquí, quan encara seguia dempeus el Castell de les Quatre Torres, van ser afusellades 1.734 persones, entre elles 11 dones. L’acte d’avui ha acabat amb la lectura de la placa del Parc del Fòrum en què hi ha escrit un poema de Màrius Torres, titulat ‘Jo vull la pau, però no l’oblit’.
La ruta d’avui, en què els participants es podien inscriure gratuïtament, forma part del projecte Treball als barris del districte de Sant Martí, al barri de el Besòs i el Maresme, impulsat des de l’Ajuntament de Barcelona.
Treball als Barris de Sant Martí treballa activament per la dinamització econòmica del comerç de proximitat i per a donar rellevància al barri del Besòs i el Maresme organitzant diverses activitats durant l’any com aquesta ruta del Camp de la Bota portada a terme en col·laboració amb l’Associació de Botiguers del Besòs i la Biblioteca Ramon d’Al·lòs i Moner.