L'Eloi ve per primera vegada a les jornades, està content perquè sap que representa la seva associació de Down Tarragona i també perquè avui farà nous amics. És conscient de les seves limitacions però per a ell, i molts altres síndrome de Down, no són pas una barrera per avançar i imaginar-se el seu futur. ELOI MORENO "Ser famós això és el que vull, tenir cultura i pensar molt." MARIA PAZ VALERO "Hem de tirar tots endavant, i l'important és la família i tirar endavant." Durant tot el cap de setmana mig centenar de joves comparteixen experiències i també s'encarreguen de traslladar la d'altres companys que avui no són aquí. PILAR SANJUAN, presidenta de Down Catalunya "L'objectiu últim és que puguin decidir sobre la seva pròpia vida, que siguin ells capaços de dissenyar el seu projecte de futur a diferència del que passava abans que tothom decidia per ells, avui en dia són ells els que reivindiquen en primera persona 'el meu futur el vull fer jo, necessitaré suport en algun moment i volsatres me l'haureu d'oferir per tal de que hi pugui arribar'." A partir de les conclusions de les jornades les diferents entitats participants planifiquen les activitats i projectes adreçats a aquest col·lectiu. Unes conclusions que es converteixen, segons les mateixes agrupacions, en una eina molt útil perquè estan fetes a partir de les inquietuds i centres d'interès d'aquests joves.

Durant tot el cap de setmana comparteixen experiències i també s’encarreguen de traslladar les d’altres companys que avui no són aquí. Posen en comú les coses que més els interessen o preocupen i preparen activitats conjuntes de cara a l’any que ve. És la tercera trobada de joves apoderats que organitza Down Catalunya, en què participen també voluntaris de les entitats associades i de l’Associació de Voluntaris de La Caixa.

Cadascun dels participants, joves d’entre 18 i 40 anys, pertany a alguna de les set entitats que formen part de Down Catalunya. Per tant, la major part no es coneixen entre ells o no es veuen habitualment, circumstància que permet dur a terme un intercanvi d’impressions i experiències molt enriquidor, tal com es va constatar en les dues anteriors edicions.

Tallers i xerrades per decidir com volen mostrar-se al món

En aquesta ocasió, el debat se centra en el paper que aquests joves volen jugar a la societat, i ho fan a través de “coaching” grupal encarat a potenciar les eines de reflexió personal, xerrades i debat en grups sobre la imatge que projecten i la que volen projectar a través dels mitjans de comunicació. També fan tallers d’anglès, Internet i dansa del ventre, entre altres activitats.

La presidenta de Down Catalunya, Pilar Sanjuan, ha explicat a BTV que “l’objectiu últim és que puguin decidir sobre la seva pròpia vida, que siguin ells capaços de dissenyar el seu projecte de futur; a diferència del que passava abans, que tothom decidia per ells, avui en dia són ells els que reivindiquen en primera persona ‘el meu futur el vull fer jo, necessitaré suport en algun moment i vosaltres me l’haureu d’oferir per tal de que hi pugui arribar’“.

Les conclusions de les jornades es converteixen, segons les mateixes agrupacions, en una eina molt útil perquè estan fetes a partir de les inquietuds i centres d’interès d’aquests joves.