El colom, la cotorra i el pardal continuen sent els reis de la ciutat, els que n'hi ha més. Ara bé, la tasca feta en l'elaboració de l'Atles dels Ocells Nidificants de Barcelona ha detectat que els està sortint competència. El gaig, per exemple, demana pas. MARC ANTON, coordinador de l'Atles dels Ocells de Barcelona "El gaig ens ha sorprès perquè, a part d'aquí al Palau Reial on ja se l'anava observant, ha anat apareixen en alguns punts de Sarrià que ens donen a pensar que acabarà colonitzant la ciutat." El gaig no és l'únic còrvid que vol colonitzar Barcelona. La garsa es pot trobar a, pràcticament, tots els parcs de la ciutat. Sorprenentment, també s'ha documentat la presència del més famós de la família, el corb. Des de fa poc, hi ha una parella que viu al Parc de la Ciutadella. Són dels últims a incorporar-se a l'atles dels ocells de la ciutat. Tres anys de treball de camp, que han permès determinar que a Barcelona hi ha un centenar d'espècies que hi fan niu. Una varietat que la situa al capdavant d'Europa. XAVIER FERRER, coordinador de l'Atles dels Ocells de Barcelona "Altres ciutats poden tenir com a nidificants entre 50 i 70 espècies. Això és bastant habitual aquí Europa i a d'altres punts de l'Europa més nòrdica, inclús menys. "Les espècies dominants a Barcelona no són les mateixes de fa 20 o 30 anys. Per exemple, no hi havia cotorres, per exemple no hi havia gavians." I, per això, es va idear l'Atles amb l'objectiu de dibuixar una radiografia acurada dels punts de nidificació de les aus. Uns mapes que s'editaran el 2016 i que deixen alguns detalls, si més no, sorprenents. De coloms, per exemple, n'hi ha a tota la ciutat, menys a la Zona Franca.

L’atles, un projecte conjunt entre l’Ajuntament, la Fundació Zoo de Barcelona, l’Institut d’Ornitologia de Catalunya i la UB, es va iniciar el 2012 i, durant tres temporades, desenes de voluntaris van dur a terme les prospeccions de camp. L’objectiu és conèixer la localització de les espècies que fan niu a Barcelona. Després de tres anys d’observació i documentació, els responsables de l’atles n’han avançat a BTV alguns dels resultats. S’han reportat poc més de 200 espècies, de les quals 102 es reprodueixen a la ciutat.

En els darrers 10 anys s’ha incrementat notablement la presència de colonitzadors naturals com la tórtora turca i el tudó. També creix la presència d’espècies de la família dels còrvids. Si fa una dècada era pràcticament impossible trobar una garsa a la ciutat, ara se’n poden veure a gairebé tots els parcs urbans. Segons Marc Anton, coordinador de l’atles, un altre còrvid eminentment forestal, el gaig, s’està endinsant a les zones urbanes i ja se’n poden trobar en alguns punts de Sarrià. El coordinador de l’Atles dels ocells de Barcelona, Marc Anton, explica que “no seria estrany que acabés colonitzant la ciutat”.

L’elaboració de l’atles també ha revelat alguns detalls sorprenents. Una parella de corbs s’ha instal·lat recenment al Parc de la Ciutadella i un altre exemplar ronda pel Guinardó. La primavera de 2013, a més, una parella de gavines corses -una de les espècies de gavines més escasses del món- es va instal·lar a la Zona Franca. Sobre la Zona Franca les dades recollides també constaten una curiositat, que és l’únic punt de la ciutat on no hi ha coloms.