Ho va anunciar dilluns el secretari d’Estat de Comerç, Jaime García-Legaz. El Govern estudia concedir el permís de residència espanyol als estrangers que adquireixin un habitatge el preu del qual sigui superior a 160.000 euros. García-Legaz va afirmar que d’aquí a unes setmanes es posarà en marxa una reforma del Decret d’estrangeria per fer efectiva aquesta mesura. Però sembla que la reforma de la llei es vol fer de forma més urgent del que s’esperava i, aquest mateix dimarts (l’endemà que la notícia es va fer pública) ja hi ha convocada una reunió entre diversos ministeris que formen part del grup de treball que ha d’aplicar la mesura. Hi participaran representants dels ministeris de l’Interior, Foment, Ocupació, Afers Exteriors i Economia i Hisenda.

Pel que fa als destinataris de la mesura, no es tenen en compte els immigrants que actualment resideixen a l’Estat espanyol (és a dir, no és retroactiva), sinó que està especialment pensada per a mercats com el rus o el xinès en què, segons l’executiu central, s’ha detectat una “demanda important d’habitatge a Espanya” que es vol aprofitar per facilitar que la banca es tregui del damunt l’estoc tan elevat de pisos de què disposa.

Poques hores després de saber-se que el Govern vol aplicar aquesta mesura, les associacions d’immigrants o d’afectats per la hipoteca van mostrar-se crítiques amb el que consideren “una forma de comprar el permís de residència”. Vista la polèmica generada per la intenció de reformar la llei d’estrangeria, Mariano Rajoy ha afirmat que “no hi ha presa cap decisió respecte d’aquesta mesura” i ha defensat que “l’executiu vol que l’estoc d’habitatges surti a la venda a preus raonables i no desproporcionats”. Rajoy defensa la venda d’habitatge, sense tenir en compte en quines condicions s’adquireixi, perquè “el sector de la construcció tiri ndavant”.