Persones que es troben en un procés d’execució hipotecària presenten aquest dilluns a les 11 del matí a la Ciutat de la Justícia (i en altres jutjats de primera instància espanyols) un escrit en què demanen la suspensió d’aquests processos. Es tracta d’un document redactat per l’equip jurídic de la PAH (format per advocats i advocades d’arreu del país que col·laboren de forma desinteressada), que sol·licita la suspensió de tots els processos de desnonament que afecten els habitatges habituals. Els membres de la plataforma han portat a terme aquesta iniciativa unitària a tot l’Estat perquè consideren que, tot i la gravetat de la situació, el Govern no pren cap mesura eficaç.

El text, que ja s’ha enviat a tots els col·legis d’advocats del país, incideix en què actualment el Tribunal de Justícia de la Unió Europea està examinant si el sistema d’execució hipotecària espanyol respecta els paràmetres mínims que exigeix la normativa comunitària de tutela de consumidors i usuaris. Amb l’argument que encara està pendent la sentència del tribunal europeu, la PAH sol·licita la suspensió immediata dels processos de desnonaments.

La iniciativa és, segons el portaveu de STOP Desnonaments, Adrià Alemany, una forma de desobediència pacífica que respon a les mesures anunciades pel Consell de Ministres en matèria de desnonaments dijous passat. Unes mesures que, per jutges i entitats, són insuficients. A més, consideren que l’executiu l’ha aprovat sota la pressió de les entitats financeres i amb requisits molt restrictius.