Després de sis anys amb les persianes abaixades, el local on hi havia l’antic cinema Urgell tornarà a obrir portes. L’empresa Bon Preu ha comprat l’espai per construir-hi un supermercat al subsol.

En conèixer les obres, els veïns es van començar a mobilitzar preocupats per les possibles conseqüències nocives per l’eliminació de la coberta de l’antic cinema, que conté amiant. Arran de les queixes han aconseguit que és creï una comissió de seguiment que vetllarà per la retirada. Estarà formada pel Districte Municipal de l’Eixample, l’empresa propietària del local, veïns i el tècnic expert en amiant Lluís Mallart, que seguirà de prop el desmantellament perquè sigui correcte.

Previsiblement retiraran 300 m2 de teulada

Les obres s’iniciaran aquesta setmana amb la retirada dels primers 300 m2 de teulada. Els operaris estan fent un perímetre de seguretat amb una lona per evitar que quan es retiri el fibrociment entri la pols a l’interior dels habitatges.

La coberta rebrà un tractament amb làtex líquid perquè les fibres d’amiant hi quedin fixades i no s’enlairin en forma de pols cap als habitatges. Les plaques que es vagin traient s’empaquetaran i es portaran a la planta de residus corresponent.

Però, segons l’Ajuntament, fins a mitjans de juliol no es reprendran les feines de la retirada de la teulada sobrant. Calculen que les obres duraran una setmana.

La comissió de seguiment recorda que abans i després de la retirada es faran mesuraments ambientals per microscòpia electrònica per assegurar que no queden restes d’amiant en altres parts de l’edifici del cinema. Però els veïns s’han mobilitzat i han empaperat l’interior d’illa amb cartells que recorden que mentre durin les obres és millor no obrir les finestres per evitar possible contacte amb possibles partícules d’amiant.

El projecte inclou un nou interior d’illa

Al nou interior d’illa, de poc més de 1.000 m2, s’hi construirà un supermercat i un pàrquing. A més, a l’espai lliure que forma l’interior d’illa, s’hi construirà un espai enjardinat. S’hi posaran diverses espècies vegetals, tant arbustos com plantes vivaces i un arbre, que envoltarà la zona de passejada i de jocs infantils amb paviment de cautxú.

L’accés al parc es podrà fer a través de l’entrada al local comercial per Comte d’Urgell o a través del nou accés que s’habilitarà al número 82 del carrer del Comte Borrell.