El juliol passat, el jutge que duia la instrucció d’aquest cas va optar per arxivar-lo i desimputar el sergent i un cap dels Mossos d’Esquadra a qui s’havia vinculat amb l’incident, un suposat tret d’una pilota de goma que suposadament va impactar sobre l’ull dret de Nicola Tanno la nit de l’11 de juliol de 2010, i el va ferir de gravetat. El sobreseïment de les actuacions es va justificar “per falta d’autor conegut i falta d’acreditació dels fets”, però ara l’Audiència estima que cal seguir investigant i imputar de nou dos agents dels Mossos i també un escopeter en el cas. Sobre aquest darrer, la resolució judicial diu: “la seva pròpia declaració, manifestant que va efectuar tres trets de pilotes de goma a la Gran Via amb [la carretera de] la Bordeta, és indici suficient per mantenir-li la imputació”. El tribunal també creu “degudament justificada la perpetració del delicte que va originar la formació de la causa, que inicialment podria tractar-se d’un delicte de lesions imprudents”. És per això que veu “motius suficients” per continuar el procés contra els denunciats.

La secció 21 demana que es realitzin algunes diligències que va sol·licitar l’advocat Pere Picón, i que el titular del Jutjat d’Instrucció número 27  va rebutjar. El lletrat reclamava, concretament, que declaressin els conductors de dues furgonetes Dragó i que testifiqués una altra vegada el caporal que comandava les operacions d’aquests vehicles. També es demanava una prova pericial que permetés fixar la distància entre el lloc on presumptament va ocórrer el succés i el punt on s’ubicaven els mossos, i les gravacions en què se suposa que van quedar enregistrades les instruccions donades per un sergent.

L’ús de les pilotes de goma ha estat molt controvertit en els darrers anys, per aquest cas i altres que va haver-hi tant abans com després. Ja el setembre de 2011, dues persones van denunciar haver perdut l’ull durant una altra celebració futbolística, en aquest cas la Champions guanyada pel Barça el 2009. I sobretot ha tingut ressò la lesió patida per Ester Quintana el dia de la vaga general, per la qual estan imputats el subinspector de la unitat Dragó 40 dels Mossos i l’escopeter a qui van ordenar disparar salves, si bé un informe de la Guàrdia Civil apuntava que un altre agent hi havia tingut alguna cosa a veure-hi.

L’associació Stop Bales de Goma i l’agrupació Ojo con tu Ojo van presentar un vídeo impactant per fer prendre consciència a la ciutadania dels perills de les pilotes de goma, i alhora per pressionar l’executiu català perquè les prohibís. Primer, el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va dir que ho estudiaria. Finalment, el Parlament va donar llum verda a la retirada d’aquestes armes, que es farà efectiva el 30 d’abril.