Repic de tambors per començar la Setmana Santa i les processons. La primera, la de la burreta, que recorda l'entrada de Jesucrist a Jerusalem a sobre d'un ase. Un dia de festa per als més devots que l'han viscut així. "Mucha emoción, mucho sentimiento". "Esto es para llorar. Esto hay que sentirlo, si no se siente, no". "Estábamos esperando todo un año para que llegara este dia". I entre els curiosos, molts turistes que passejaven pel centre. "Mai havia vist una cosa semblant, és fabulós". "A Sevilla va ser fantàstic, però plovia tota l'estona i no vem veure gaires processons". Per a la Confraria de Jesús del Gran Poder i l'Esperança Macarena, avui és també un dia especial. Preparar processons com aquesta, suposa mesos de feina. Aquesta és l'onzena vegada que organitzen la de la Burreta. MIGUEL ÁNGEL SOTO, Confraria de Jesús del Gran Poder i l'Esperança Macarena "De mica en mica es va recuperant el que eren les processons de Barcelona, que es van abolir totes. Nosaltres hem continuat". Amb la processó d'avui, les confraries de Barcelona dónen el tret de sortida a la Setmana Santa. A partir de demà centraran els esforços en preparar la següent, prevista per divendres que ve.

És l’11è any que la figura de Jesús a sobre d’un ase, obra dels tallers de Sant Antoni Maria Claret d’Olot, surt de l’església de Sant Agustí per Diumenge de Rams i arriba fins al pla de la Boqueria pel carrer de l’Hospital, puja fins al carrer de Santa Anna i el creua per arribar al Portal de l’Àngel i en torna per Portaferrissa i fa el mateix recorregut fins a la mateixa parròquia del Raval, on té lloc la tradicional rebuda de Jesucrist i beneïda de les palmes.

El pas de l”Entrada de Jesús a Jerusalem’, una imatge de Jesucrist assegut damunt d’un burro, amb una palma en una mà i repartint benediccions amb l’altra, és el protagonista d’aquesta processó, a la qual dóna nom. Davant seu va la Guàrdia Urbana a cavall vestida de gala, un grup de nens amb palmes i panells del Via Crucis, sacerdots amb la creu parroquial i els germans de la confraria amb l’estendard. Darrere el pas, una banda de música posa les notes que fan moure la processó.

La processó de “la Borriquita” o la Burreta marca l’inici de les de la Setmana Santa a Barcelona. És organitzada des del 2002 per la Confraria de Jesús del Gran Poder i l’Esperança Macarena, una entitat que l’any vinent celebra el 50è aniversari i que és la filial número 12 de la Macarena de Sevilla. En formen part sobretot barcelonins d’origen andalús que avui es mostraven emocionats per poder mantenir aquesta tradició a Barcelona. De fet, aquesta processó i la que faran el proper Divendres Sant culmina tot un any de preparatius perquè tant els passos com els portants estiguin perfectament preparats i coordinats.

Entre els visitants a la processó, aquest matí hi havia molts devots barcelonins nascuts a Andalusia. D’altres que no. Per exemple, a la imatge superior hi hem vist el dirigent socialista Josep Maria Sala portant una vara. Però, sobretot a la Rambla, el que hi hem trobat són molts turistes que s’han vist sorpresos pel fervor de Setmana Santa als carrers del centre de la cosmopolita Barcelona.