La Balconada, del Moll de la Fusta, canviarà d’aspecte. L’Ajuntament i el Port van arribar a un acord per modificar l’espai i les obres, que tenen un pressupost de 2,2 milions d’euros, el convertiran en un “lloc de trobada”, segons l’arquitecte Oriol Clos. Per fer-ho, s’incrementarà la vegetació de la zona, de manera que la plaça del Duc de Medinaceli s’estirarà fins a tocar del mar. També s’hi afegiran zones d’ombra i espais per a les activitats físiques i de lleure, a banda de la renovació de l’enllumenat i les xarxes de subministraments.

La Balconada, que s’estén entre la Rambla i la via Laietana, té 600 metres lineals i 15 d’amplada, limitats entre el carril bici i la barana amb vistes del Port. En total, un espai de 7.460 metres quadrats que es començarà a renovar el març del 2019 i que estarà enllestit a l’octubre.

Balconada Moll de la Fusta

1.000 metres quadrats d’ombra

Una de les principals novetats d’aquest espai és l’Umbracle, que delimitarà l’espai central de la Balconada. Aquesta zona, construïda amb pilars metàl·lics i una biga doble, donarà ombra al passeig en un espai obert pensat per a les activitats grupals.

A tocar de l’Umbracle, hi haurà dos espais que actuen de complement. A un cantó, entre la plaça de Correus i la via Laietana, s’hi construirà la Sala. Aquesta zona marca l’accés a la Balconada des del barri de la Barceloneta i disposarà d’un conjunt de bancs lineals i un espai per seure, de forma semicircular i en grada, pensat per a les activitats en grup. A l’altre cantó s’hi construirà el Pati, una zona buida d’obstacles i amb marques a terra per organitzar les activitats temporals que s’hi puguin desenvolupar.

El toc verd a la Balconada l’aportarà el Jardí de Medinaceli, situat a la plaça del Duc de Medinaceli. En aquest espai es posaran hidrojardineres amb margallons, bambú i flors oloroses i un pedrís de fusta. A més, en aquest indret es mantindrà el recinte de jocs infantils i s’integraran dues pistes de petanca. El darrer espai de la Balconada serà un circuit per a patinets, una pista lúdica, amb obstacles, pensada per als patinets de roda petita.

La reconquesta del litoral

Aquest projecte s’emmarca en la idea “d’aconseguir una segona obertura al mar, després de la primera dels anys 90″, ha explicat la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Ecologia i Mobilitat, Janet Sanz. Tanmateix, Sanz ha destacat que si “avui l’espai és una frontera” ha d’acabar per convertir-se en “una frontissa que ens permeti generar noves relacions“. En aquest sentit, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha puntualitzat que el projecte donarà servei al Raval i, sobretot, al Gòtic: “És molt sorprenent que amb la manca i demanda que hi ha d’espai públic i de qualitat per part dels veïns del Gòtic, no es faci servir el Moll de la Fusta”, ha dit. Una circumstància que, diu, és “molt il·lustrativa que hi ha alguna cosa que no s’ha fet bé.”

Planta Balconada Moll de la Fusta