L’horari d’obertura del Centre d’Atenció i Seguiment Baluard s’ha ampliat dues hores. A partir d’ara, el CAS Baluard obrirà entre les 7 i les 0 h, de forma que allarga l’hora de tancament. Aquest increment respon a l’anàlisi detallada que el personal del centre ha realitzat durant els mesos d’estiu, en què ha estat obert de forma ininterrompuda. En aquest període, el personal sanitari ha detectat que el 70 % dels consums nocturns es produeixen abans de mitjanit i és per això que consideren necessari ampliar l’horari.

Aquesta sala de conjunt injectat supervisat, oberta des de l’any 2004, ha contribuït, segons l’Ajuntament, a “minimitzar les conseqüències adverses del consum de drogues per a la salut i la societat”. De fet, les dades del consistori apunten una reducció notòria de les xeringues que es recullen mensualment als carrers de la ciutat. L’any 2005, la xifra s’enfilava fins a les 13.000, mentre que en els darrers mesos s’ha reduït fins a les 2.500 mensuals.

Les xifres oficials també subratllen que la presència d’heroïna i altres drogues injectables a Barcelona s’ha reduït des de l’inici de la dècada dels 2000, moment en què també es va frenar la incorporació massiva de consumidors als centres municipals.

Ampliació amb retard

L’operació Bacar, que la Guàrdia Urbana i els Mossos van realitzar contra els narcopisos el 29 d’octubre i va acabar amb més d’una cinquantena de detinguts al districte de Ciutat Vella, va retardar l’ampliació de l’horari d’obertura del CAS Baluard. Aquesta macrooperació també va incidir en l’afluència de consumidors al CAS.

Els tècnics van detectar un repunt del nombre d’usuaris els dies posteriors a la batuda: hi han passat una mitjana de 70 persones la nit i, el 2 de novembre, n’hi van arribar més de 100. Segons l’Ajuntament, ara sembla que aquesta tendència s’ha relaxat. El consistori també ha detectat un increment de consumidors al CAS de la Mina, una zona on, segons els Mossos d’Esquadra, ja es traficava molt abans.