La Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA) calcula que la Generalitat els deu, com a mínim 12 milions d’euros pel concert dels centres de menors dels mesos de juliol, agost i anteriors. La FEDAIA ha fet aquest càlcul en base a les dades que ha recollit de gairebé la meitat de les entitats de la federació (24 de 55). La seva directora, Bàrbara Ortuño, assegura que l’arribada massiva de menors no acompanyats està “tensant” les entitats i que algunes no ofereixen nous serveis per no “posar en risc” el seu projecte. Aquesta tensió financera fins i tot ja s’ha traduït en algún cas amb endarreirments en el pagament de salaris als treballadors o a proveïdors. En canvi, des de la FEDAIA expliquen que el Consorci de Serveis Socials de Barcelona sí que ha pagat a 30 dies com marca la llei tots els imports que devia a les entitats.

Per tot plegat, les entitats d’atenció a la infància demanen al departament de Treball, Afers Socials i Famílies que sigui capaç d’aconseguir els recurssos necessaris per poder preservar els drets dels menors no acompanyats que arriben a Catalunya i que facin el màxim d’esforç possible per fer el pagament “quan toca”.

La Generalitat pagarà en els propers dies

Des de la Generalitat admeten que els mecanismes de contractació i pagament no són prou àgils per donar resposta a les situacions d’emergència que s’estan produïnt amb els menors. Des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies asseguren que ja s’han utilitzat 29 milions d’euros del fons de contingència per fer front a l’emergència creada per l’arribada creixent de menors no acompanyats. També expliquen que aquest dimarts el Govern va aprovar un increment de crèdit de 14 milions d’euros per assumir part de les emergències i que això permetrà que, en els propers dies, es puguin fer pagaments a les entitats.