balcons pisos habitatge

(ACN) El relator especial de Nacions Unides (ONU) per a la pobresa extrema, Philip Alston, ha alertat que “la crisi de l’habitatge empitjorarà” a Barcelona si no hi ha “mesures dràstiques”. En el marc d’un viatge oficial a Espanya per avaluar l’estat dels drets socials, aquest expert de l’ONU va passar per Barcelona, on va mantenir reunions amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i la Generalitat. Una visita en què va constatar “els problemes que està generant l’alt preu dels lloguers” per a les persones amb rendes baixes. Per això, Alston aposta per considerar seriosament el control del preu dels lloguers.

En aquest sentit, ha lamentat la tendència de les institucions a “acceptar la perspectiva de la indústria immobiliària”, en comptes de provar nous models d’estabilització dels lloguers com els de París o Berlín. D’altra banda, Alston creu que a Espanya s’ha descuidat l’habitatge social durant molts anys: “Seria esperançador que l’Administració es prengués seriosament el dret a l’habitatge”, ha apuntat.

Alerta que Espanya “està fallant” a la gent pobra

Philip Alston ha alertat que Espanya “està fallant completament” a les persones pobres i que la seva situació està entre les pitjors de la UE: “Tot i que Espanya prospera econòmicament, hi ha massa gent amb dificultats”, ha assegurat. Alston ha destacat com a grans problemes la profunda pobresa generalitzada, l’elevada desocupació, la crisi de l’habitatge de proporcions impressionants i un sistema fiscal que dona molts més beneficis als rics que als pobres: “Les grans corporacions ara paguen menys de la meitat del que pagaven abans de la crisi mentre que s’ha retallat la despesa social”, ha remarcat.

D’altra banda, Alston ha considerat que en el complex sistema descentralitzat de l’Estat espanyol no hi ha una bona coordinació estatal, autonòmica i local pel que fa a les polítiques socials i ha lamentat que l’habitatge de baix cost és “pràcticament inexistent”.

L’expert de l’ONU farà un informe sobre la pobresa en els propers mesos basant-se en el seu recent viatge a la Comunitat de Madrid, Catalunya, Galícia, el País Basc, Extremadura i Andalusia, on ha parlat amb autoritats i entitats rellevants.