El 26 % dels casos de trencament d’aneurisma cerebral, és a dir, l’hemorràgia d’una protuberància en un vas sanguini del cervell, no es diagnostica inicialment. Així ho certifica un estudi de l’Hospital del Mar i investigadors de l’Institut Hospital del Mar Investigacions Mèdiques (IMIM), en el qual asseguren que un de cada quatre casos es confon amb una migranya, perquè comparteixen símptomes.

Les causes del diagnòstic incorrecte

Elisa Cuadrado, responsable de la Unitat de Cefalees de l’Hospital del Mar assegura que, a diferència de la migranya, els pacients amb trencament d’aneurisma cerebral presenten el que s’anomena “cefalea en tro”, un dolor que passa del 0 al 100 d’intensitat en pocs segons o pocs minuts. Cuadrado afirma, a més, que si una persona no té habitualment mal de cap i de cop en té de molt intens “això pot ser un senyal d’alarma“.

Una altra de les característiques associades al trencament d’aneurisma cerebral és, segons aquesta responsable de l’Hospital del Mar, “un dolor a la nuca molt intens i rigidesa cervical“. Aquesta última simptomatologia pot comportar, segons l’estudi del centre hospitalari, que es confongui amb una contractura cervical. Finalment, Elisa Cuadrado apunta que un altre dels motius del diagnòstic incorrecte seria el cas d’un pacient que no va a la consulta en el moment de la fase intensa, sinó “un o dos dies més tard” i “després d’haver pres medicació“. En aquest cas, Cuadrado afirma que aquí és més fàcil que es diagnostiqui un mal de cap en comptes de la patologia cerebrovascular en qüestió.

Un bon diagnòstic pot salvar vides

Les seqüeles d’aquesta patologia, que afecta cada any entre 700 i 750 persones a Catalunya, poden ser greus. Per això, segons Ángel Ois, neuròleg de l’Hospital del Mar, un bon diagnòstic permetria evitar morts o problemes de mobilitat, cognitius o de parla.