Quan falten poques hores per l’arribada dels Reis d’Orient, un dels regals cada vegada més habitual són gossos o gats, sobretot per als més petits de la casa. Un estudi elaborat per la Fundació Affinity conclou que una de cada 10 famílies de l’estat té previst regalar un animal de companyia per Nadal. Aquestes dades preocupen l’entitat, que no recomana incorporar un animal a casa com a regal.

Isabel Buil, directora de Fundació Affinity, explica que regalar un animal no és mai una bona idea. “L’animal passa a ser un integrant més de la família. No és un regal: és una decisió vital. Recomanem fins i tot que si es vol regalar un gos es faci en dates llunyanes al Nadal.”

Tampoc no recomanen regalar gossos i gats les protectores d’animals. La Lliga per a la Protecció d’Animals i Plantes de Barcelona veu com any rere any al desembre i gener les consultes per adoptar un animal es multipliquen. Ho explica Enric Soler, encarregat de la protectora.

“Des de principis de desembre acostuma a haver-hi un important volum de trucades, per regalar animals als nens, sobretot cadells de gos i gat. Molts el volen per a l’endemà. Aquestes presses ja indiquen que no és una adopció gens raonada.”

La responsabilitat de tenir un animal a casa

Hi ha una dada que preocupa especialment Fundació Affinity: sis de cada 10 animals que es regalen per Nadal no han estat demanats per la persona que els rebrà. En altres paraules: en més de la meitat dels casos, regalar un gos o un gat és idea de la persona que fa el regal. Per tant, qui ha de cuidar l’animal durant més de 10 anys no participa en la decisió de tenir-lo. Això, explica Buil, augmenta el risc que la persona tinenta de l’animal de companyia no assumeixi la responsabilitat en moments difícils, fet que augmenta la probabilitat d’un abandonament futur.

Gat a la Lliga per a la protecció d'animals

Els animals són molt reclamats pels nens. Més del 80 % dels infants han demanat alguna vegada un animal de companyia com a regal, un fet que els autors de l’estudi consideren normal. Un gos o un gat pot aportar molts beneficis per als petits, com seguretat, autoestima i respecte cap a altres animals. També els ajuda a entendre el sentit de la responsabilitat.

Els abandonaments, lluny d’anar a la baixa

Les dates nadalenques no eviten que s’abandonin animals. Mentre que des de la Fundació Affinity asseguren que per primera vegada en molts anys el nombre d’abandonaments s’ha estabilitzat, les protectores insisteixen que la situació empitjora amb el pas del temps.

A la Lliga per a la Protecció d’Animals i Plantes de Barcelona, cada any hi entren uns 350 gossos i uns 200 gats. Reben una desena de trucades diàries de propietaris que volen abandonar els seus animals a la protectora. “Estem plens. Recollir 10 animals diaris és absolutament impossible”, explica Enric Soler. Actualment hi ha 125 gats i 75 gossos a les instal·lacions, pendents que algú els adopti. Alguns animals fa més de cinc anys que esperen una segona oportunitat.

Gos a la Lliga per a la protecció d'animals