L’Ajuntament i el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) formaran els agents de la Guàrdia Urbana perquè sàpiguen com actuar davant d’un animal que pot representar una amenaça. Així ho han explicat després d’una reunió a l’Ajuntament aquest dijous la tinenta d’alcaldia, Janet Sanz; el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, i la presidenta del COVB, Marta Legido.

Aquesta iniciativa arriba dues setmanes després de la polèmica per la mort d’una gossa pels trets d’un agent de la Guàrdia Urbana. La idea ja l’havien plantejada fa dues setmanes a betevé. I, de fet, el sindicat majoritari del cos també havia demanat que se’ls formés per afrontar aquesta mena de situacions.

La presidenta del COVB, Marta Legido, ha apuntat que, amb aquesta formació, els agents poden conèixer i preveure millor quin serà el comportament dels animals davant determinades situacions. “Als animals els passa com a les persones, que es poden defensar amb un atac quan interpreten que viuen una situació de perill, i per evitar que ens puguin veure com una amenaça, cal coneixe’ls per saber com acostar-nos-hi”, explica Legido.

Amb tot, la presidenta de l’òrgan col·legiat ha apuntat que la d’aquest dijous “ha estat només una primera reunió”, i que, per tant, “no hi ha cap calendari de treball concret sobre la taula”. De tota manera, Legido sí que ha reconegut que “la voluntat i les eines les tenim; per tant, crec que és una cosa que en breu pot funcionar” i podria ser “en dos o tres mesos, és molt factible”.

La formació dels veterinaris de Barcelona, que també es podria traslladar a altres municipis de la demarcació del col·legi, preveu ensenyar el reconeixement del llenguatge corporal dels animals amb l’objectiu d’anticipar les situacions de conflicte i tenir més criteris per acostar-se a un animal. El COVB també proposa la participació de psicòlegs, ja que moltes de les situacions conflictives tenen lloc amb persones que viuen al carrer que conviuen amb animals de companyia.

Crítiques del PDeCAT

El Grup Municipal Demòcrata ha acusat Colau de suprimir la formació en benestar animal per a la Guàrdia Urbana. A través d’un comunicat, el regidor Jordi Martí ha lamentat que el govern municipal ho recuperi “a correcuita”. “Hem perdut més de tres anys i mig i Barcelona corre el risc de deixar de ser una ciutat amiga dels animals i referent estatal i internacional en la defensa dels drets dels animals”, ha dit. Martí ha recordat que durant el mandat de Trias van aprovar l’Ordenança de protecció, tinença i venda d’animals, que incloïa un conveni amb el Col·legi d’Advocats i col·laboració amb el Col·legi de Veterinaris de Barcelona per formar la Guàrdia Urbana.