Les carteres reials fa 10 anys i 11 edicions que recorren els carrers de Gràcia recollint les cartes amb els desitjos dels infants. Aquesta és una cavalcada especial, ja que se celebra un dia abans que les de la resta de la ciutat. En aquest cas les protagonistes són dones. Aquest 2019 hi ha hagut canvis significatius. Les carrosses amb cavalls han passat a la història.

Per què un dia abans que els Reis d’Orient?

El motiu pel qual la cavalcada de Gràcia se celebra un dia abans és perquè l’any 1988 per impulsar-la necessitaven carrosses i l’Associació Els Tres Tombs de Sant Andreu els va deixar les seves. L’entitat també les necessitava per l’arribada dels Reis a Sant Andreu el 5 de gener i per això, Gràcia va decidir avançar-se, per no coincidir i poder fer servir les carrosses per part de les dues entitats.

Una cavalcada en clau femenina

La història de les carteres es remunta a fa 11 anys, el 2008, quan es va decidir que un dels carters reials fos una dona, una consellera del districte de Gràcia. Josep Maria Contel, de la Fundació Festa Major de Gràcia, explica que “fins aquell moment els carters eren sempre homes i el 2008 es decideix que sigui cartera la Dolors Martínez, d’Esquerra Republicana; llavors va haver-hi algun pare que això ho va criticar i va dir: ‘Com pot ser que un carter tingui veu de dona?’”. A partir d’aquesta crítica es va decidir l’any 2009 organitzar una cavalcada no amb una sinó amb tres carteres reials per posar en valor el paper de la dona.

La Festa Major de Gràcia s’encarrega de l’organització

La Fundació Festa Major de Gràcia és l’encarregada d’organitzar la cavalcada de les carteres reials que des de fa 10 anys recorre la Vila de Gràcia. La Manolita Domínguez, de l’entitat, explica que cada any busquen dones que es puguin posar a la pell d’aquestes missatgeres de Ses Majestats: “Sempre pensem que sigui una persona d’un carrer, que ja s’hagi passat anys també fent festa major, llavors cada any hem anat triant-ne una, després n’hi ha hagut del Cercle i de l’Orfeó”, explica Domínguez.

La cavalcada de 2019, amb canvis significatius

Aquest 2019 la cavalcada de les carteres reials ha estat carregada de canvis. Se n’ha modificat el recorregut, que ha sortit del punt de sempre, els Jardinets de Gràcia, i ha seguit pel carrer de Gran de Gràcia, però sense girar per la travessera, sinó que enguany ha anat pel carrer del Montseny. D’aquí fins al carrer de l’Escorial i la plaça d’en Joanic, i finalment ha tornat per la travessera fins a la plaça de la Vila. També s’hi ha incorporat vestuari nou i s’hi han canviat les carrosses que deixen de fer servir cavalls. Enguany s’han substituït els carros per cotxes antics, i l’any vinent seran unes plataformes que encara s’han de concretar.