Una iniciativa impulsada pel Col·lectiu Punt 6 i el Laboratori de Justícia Ambiental de l’ICTA (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) s’ha alçat amb el primer Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany, valorat en 15.000 euros. Emmarcada dins de l’ecofeminisme, la idea passa per crear refugis climàtics i de cura on els barcelonins puguin resguardar-se en èpoques de molta calor, o per exemple, de forts temporals.

La iniciativa té una lectura feminista o de gènere perquè les professionals que identificaran i dissenyaran els espais seran dones dels diversos barris, i es posarà el focus en les dones racialitzades i migrades. Així mateix, expliquen que una cooperativa de fusteres s’encarregarà de dissenyar el mobiliari.

Pel que fa al premi del públic, valorat en 3.000 euros, ha recaigut al projecte Teixim la xarxa de dones cosidores, de la Cooperativa ETCS, que potencia i enforteix les relacions entre dones mitjançant grups de treball de l’àmbit tèxtil.

L’acte, que aquest any té com a lema “Ecofeminismes i emergència climàtica”, ha donat inici a les celebracions pel Dia Internacional de les Dones.

L’anècdota de Colau amb la foto de Federica Montseny

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat l’encarregada de cloure l’acte d’entrega dels premis i ho ha fet reivindicant les lluites feministes. Per il·lustrar el camí que encara queda per fer, Colau ha explicat una anècdota personal que ha viscut en diverses ocasions des que és batllessa.

Ha explicat que a la seva taula té una fotografia de la primera dona que va ser ministra a Espanya i a Europa, Federica Montseny, i que quan l’han visitat alguns homes de poder, ja sigui de l’àmbit polític o econòmic, li han preguntat si era la seva mare: “Jo estic molt orgullosa de la meva mare i no la canviaria per res del món, però també m’agradaria que ho fos Federica Montseny. Ara bé, aquest no és el tema. És una dona històrica i de referència que, en canvi, no és coneguda i [aquests homes] no han pensat que [la dona de la fotografia] podia ser una ministra, sinó que han pensat que és la meva mare”, ha detallat.