Unes 300 persones s’han concentrat a l’avinguda de la Catedral per recordar les 54 persones sense llar que han mort durant l’últim any a Barcelona. Totes elles vivien o havien viscut al carrer els últims anys. Arrels Fundació calcula que les persones que han perdut la vida tenien una mitjana de 56 anys. Això, diu l’entitat, evidencia que viure al carrer treu anys de vida. Per això exigeix polítiques efectives per garantir l’habitatge assequible per a tothom i prevenir que els veïns de la ciutat puguin perdre casa seva.

L’acte ha consistit a instal·lar diverses columnes de llum. Cadascun d’aquests elements recollia el nom, l’edat i la data de mort de cadascuna de les persones sense llar. Alguns hi han dipositat espelmes per recordar-les.

Un mort cada setmana des del 2016

Des del 2016 han mort 208 persones que vivien al ras, és a dir, una cada setmana. La mitjana d’edat de les persones sense llar que moren a Barcelona és cada vegada més baixa. Arrels denuncia que la realitat dels sensesostre “sovint és invisible”. La fundació ja va alertar de l’augment de les persones sense llar que no saben on trobar ajuda.

Durant l’acte de record s’ha llegit un manifest en què es recorda que unes 1.200 persones continuen vivint al carrer a la ciutat. El text denuncia que els sensesostre estan exposats a riscos com les temperatures extremes, la soledat i les agressions. De mitjana, les persones sense llar passen quatre anys al carrer.