La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha investit doctora “honoris causa” la catedràtica britànica Mary Beard. La cerimònia de reconeixement ha tingut lloc aquest dimecres al Saló de Cent de l’Ajuntament. Durant la presentació de l’acte, l’alcaldessa, Ada Colau, ha destacat que “les dones no han de demanar permís a ningú i tenen dret a ocupar alts càrrecs”. El rector de la UOC, Josep Anton Planell, ha estat l’encarregat de lliurar el títol de doctora “honoris causa” i la Medalla de la Universitat. Planell ha remarcat que “malgrat que són llunyans els temps que la doctora Beard era l’única professora dona de clàssiques a Cambridge, ens queda encara molt camí per fer”.

Durant el seu discurs, la catedràtica Mary Beard ha destacat que Barcelona i l’àrea metropolitana són “molt importants en el nostre cap i cor i no podríem comprendre Roma sense aquesta ciutat”. La lectura de la “laudatio” l’ha fet la vicerectora de Globalització i Cooperació de la UOC, Pastora Martínez Samper.

Mary Beard, catedràtica d’estudis clàssics a la Universitat de Cambridge, és l’especialista més famosa d’Anglaterra en aquest àmbit gràcies a les seves col·laboracions habituals en mitjans com la BBC o The Times’. És també una feminista compromesa i autora del llibre ‘La veu i el poder de les dones’, que va presentar ella mateixa en la Setmana del Llibre en Català. L’obra explica com la història ha tractat les dones i els personatges femenins poderosos, i també reflexiona sobre les situacions sexistes i d’agressió de gènere que Beard ha patit a les xarxes socials.

Mary Beard ha escrit més de 15 obres sobre temàtica clàssica, en què destaquen ‘El triunfo romano’ o ‘SPQR, una historia de la antigua Roma’. Durant la seva trajectòria professional també ha rebut l’Ordre de l’Imperi Britànic i ha estat guardonada amb la Medalla Bodley de la Universitat d’Oxford, el Premi Princesa d’Astúries de ciències socials i la Medalla Getty. Altres universitats que l’han investida doctora “honoris causa” són la Carlos III de Madrid, la Radboud d’Holanda i la de Yale.