La vaga de transport del 30 d’octubre convocada pels sindicats CCOO i UGT en el sector de la logística i el transport de mercaderies ha tingut diverses afectacions importants, sobretot pel que fa a la mobilitat. Centenars de persones han fet talls de trànsit entre el carrer A i el número 3, a la Zona Franca, i diversos transportistes han bloquejat els accessos al Port. La sortida 14 de la ronda Litoral ha esta tallada a la circulació durant hores, tant per entrar com per sortir de la via, però a les 10.30 h s’ha reobert al trànsit. Això ha provocat llargues cues de camions i cotxes que hi han quedat atrapats.

Algunes empreses com FedEx han hagut d’enviar els transportistes cap a casa perquè no han pogut fer la feina. També hi ha afectacions importants en el repartiment de l’empresa Amazon. Segons CCOO Catalunya, s’ha paralitzat la feina a la planta de logística d’Amazon al Prat de Llobregat, PS, DHL, FedEx i TNT.

vaga transportistes

Un terç menys de l’activitat habitual al port

L’activitat al Port de Barcelona ha caigut a un terç de l’habitual per la vaga i el bloqueig que han fet alguns treballadors. La seva presidenta, Mercè Conesa, ha explicat que aquestes dades són aproximades, recollides a partir de les primeres informacions de les terminals que hi operen. Conesa ha admès que l’aturada dels transportistes ha alterat l’activitat habitual del port, però ha mostrat el seu “respecte absolut” pel dret a la vaga.

 

També hi ha hagut afectacions al transport públic amb 27 línies de bus de la zona, entre les quals la D20, la D50 o l’H8 i l’H10, que han hagut d’alterar el seu recorregut habitual. Segons les patronals del sector, Uno i Transcalit, unes 17.000 persones de la demarcació de Barcelona podrien acollir-se a la vaga durant aquest dimecres.

vaga transportistes tall transit

Motius de la vaga de transport

Els sindicats majoritaris han convocat aquesta vaga per reclamar millores salarials després d’afirmar que “porten nou anys amb el sou congelat” i de negociacions de conveni sectorial “bloquejades” a la demarcació de Barcelona. Juan Linero, responsable del sector carretera de CCOO, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que, si la patronal no engega la negociació, estan disposats a tornar a convocar una vaga el mes que ve i, segons Linero, “no només serà d’un dia” com la d’aquest dimecres.

Serveis mínims de transportistes

Pel que fa als serveis mínims, en el transport de mercaderies per abastir els establiments sanitaris i farmacèutics s’hi ha destinat la mateixa plantilla que un dia festiu. Pel que fa a la resta de béns, només s’han transportat els que per la seva naturalesa perible no siguin susceptibles de conservar-se més enllà de 24 hores. La direcció de les empreses o centres afectats per aquesta vaga han hagut de determinar el personal estrictament necessari per al funcionament dels serveis mínims.