Recollint la memòria d’un cinema de barri

Des d’aquest dilluns, la façana del carrer de Bailèn, 205 llueix un nou cartell amb el nom de Cinemes Texas. La denominació rememora l’antiga sala, el Cinema Texas, que va obrir al carrer Bailèn l’11 de setembre de 1947. L’equipament es va convertir en un entranyable cinema familiar que oferia sessió contínua i on es projectaven les reestrenes de les pel·lícules. El crític de cinema Carles Mir explica que, en aquella època, hi havia tres tipus de sales: “Els cinemes d’estrenes, el cinemes de reestrena preferent i els cinemes de barri, com el Texas.” El cartell proposava “una pel·lícula americana en color i un film complementari que acostumava a ser italià o espanyol, en blanc i negre”, explica Mir. Durant 48 anys, el cinema va oferir programació doble, que permetia entrar amb un tiquet i passar tota la tarda a la sala, veient els dos films que s’hi projectaven. En aquesta època, apunta Mir, a Gràcia hi havia una quinzena de sales de cinema; mig segle després només en queden quatre.

L’any 1995 el Cinema Texas va tancar i, després d’algunes reformes, al seu lloc s’hi van instal·lar els Lauren Gràcia. Les multisales van tenir una vida una mica més curta, 17 anys, i van aturar les projeccions l’agost de 2013 per manca d’espectadors. Des de llavors, el descans ha durat només un any i aquest 18 de setembre obrirà oficialment el nou equipament. La sala, que oferirà reestrenes com l’antic Texas, tindrà quatre sales reformades i 540 butaques. Un dia abans, el dimecres, dia 17, al vespre, se’n farà la inauguració, amb representants de la societat civil i cultural catalana.

Emprenedors a la Vila de Gràcia

El cineasta Ventura Pons treballarà braç a braç amb Ricard Almazán, programador als cinemes Verdi durant 25 anys, en la part tècnica, la gerència i la programació. L’objectiu del nou equip gestor  -l’empresa Raig d’Idees i Propostes Visuals- és oferir cinema en versió original a preus més baixos que les altres sales “perquè tothom torni al cinema”. S’hi podran veure films en català, espanyol i cinema internacional en versió original subtitulada en català. El públic més jove també tindrà la seva franja horària: serà els caps de setmana, amb sessions infantils doblades al català. Segons Ventura Pons, amb aquesta obertura Gràcia “recupera un dels seus cinemes més mítics”. El crític Carles Mir opina que la nova sala donarà l’opció als espectadors de recuperar les pel·lícules comercials en versió original que s’hagin perdut,i puntualitza que el preu hauria de ser més barat que el dels cinemes d’estrenes.