Els lladres multireincidents que actuen a la ciutat s’han desplaçat del metro al TRAM i a Rodalies. Les dades policials apunten que els fets delictius comesos al suburbà s’han reduït un 80 % des que va decretar-se el primer estat d’alarma, en comparació amb el mateix període de l’any passat. Però la delinqüència no ha desaparegut, sinó que ha canviat el focus d’actuació. Per això, la policia catalana ha activat un dispositiu específic centrat en el TRAM i Rodalies.

En només 15 dies, els Mossos d’Esquadra han interceptat 24 multireincidents en aquests dos mitjans de transport. Quatre han quedat detinguts per furts o perquè tenien requeriments pendents amb la justícia, mentre que els altres 20 han estat denunciats. Se’ls atribueixen delictes de furt, apropiació indeguda, falsificació de títols de transport i tinença de substàncies estupefaents.

Segons la policia catalana, aquest canvi s’explica per dos motius. D’una banda, per la pressió policial contra aquest tipus de delinqüents, amb l’activació del pla Tremall, i de l’altra, pel canvi de mobilitat associat al coronavirus. La pandèmia ha reduït les aglomeracions al metro, un moment que els furtadors aprofitaven per robar. Al TRAM i a Rodalies, en canvi, aprofiten les distraccions dels usuaris per sostreure’ls les seves pertinences.

10 multireincidents al Trambaix

Dels 24 multireincidents detectats, 10 actuaven al Trambaix. A la majoria se’ls ha enxampat “in fraganti” i han estat detinguts o denunciats per delictes de furt. Els altres 14 han estat interceptats al Trambesòs o bé a la Línia R1/RG1 de Rodalies. En aquest cas, el dispositiu es va activar després que es detectessin conductes incíviques que generaven inseguretat en els usuaris.

Mossos patrullant a l'interior del TRAM

Amb patrulles uniformades i de paisà, la policia catalana pentina les instal·lacions per localitzar i interceptar els multireincidents. Els agents uniformats se centren a prevenir conductes il·lícites, detectar-ne d’incíviques i vetllar pel compliment de les mesures sanitàries, mentre que els de paisà centren la seva actuació a l’hora de detectar els presumptes lladres.

Els multireincidents fa temps que són un dels focus d’atenció dels Mossos d’Esquadra. En els darrers mesos s’han fet diverses operacions, com un macrodispositiu a la Barceloneta o l’actuació en un bloc d’apartaments turístics ocupats. Tot plegat, ha permès desallotjar en quatre mesos 10 finques on vivien aquest tipus de delinqüents.