En els últims mesos, el Rebost Solidari de Gràcia s’ha vist al límit econòmicament per poder continuar oferint el servei de 4.000 lliuraments d’aliments i productes bàsics al mes. Després de plantejar-se tancar l’economat social pel retard en les subvencions de l’any passat, ara ha rebut un respir amb una subvenció extraordinària.

4.000 lliuraments d’aliments al mes

El Rebost Solidari de Gràcia fa mesos que espera dues subvencions que s’acosten als 32.000 euros i que tot i que ja les haurien d’haver cobrat encara no tenen data per rebre el pagament.

Cada mes, un total de 2.000 famílies poden accedir cada 15 dies a aquest supermercat solidari que es manté gràcies als 200 voluntaris, i als proveïdors habituals des de fa un any. “Els diners els necessitem bàsicament per dues coses, per comprar aliments, hi ha moltes coses que hem de comprar, perquè amb els proveïdors habituals com el Banc dels Aliments, inclús amb els recaptes del barri no hi arribem, això és una part i l’altra són despeses de llum, d’aigua, de lloguer, de transport que és important”, assenyala Josep Manel Alejandre del Rebost Solidari de Gràcia.

El Rebost s’ha arribat a plantejar tancar

El retard en les subvencions de l’any passat ha fet que el Rebost es plantegés abaixar la persiana. Per evitar el tancament, l’Institut Municipal de Serveis Socials els ha plantejat dues possibles solucions per abordar el problema de liquiditat pel retard de les ajudes. Tot i això, des de l’associació que gestiona el Rebost Solidari, Gràcia Participa, no s’ha acceptat una de les propostes, ja que implica que l’administració els derivi una subvenció a través d’una altra entitat que consideren que no s’adapta als valors que defensa l’associació gracienca.

L’economat social permet a moltes famílies poder omplir la cistella de la compra

Una ajuda extraordinària per frenar el cop

Descartada una de les propostes i per garantir la continuïtat del Rebost, Gràcia Participa sí que ha acceptat la segona ajuda, una subvenció extraordinària que alleujarà econòmicament el projecte. Tot i això, des de Gràcia Participa asseguren que aquesta solució els obligarà igualment a buscar recursos per poder fer front a les despeses habituals i poder seguir oferint el servei amb els voluntaris que participen i la solidaritat del teixit veïnal. Sobretot expliquen que venen uns tres mesos complicats fins a normalitzar la situació econòmica.

L’Ajuntament vol reubicar l’economat social

L’Ajuntament dona suport al Rebost Solidari de Gràcia per la tasca solidària que fan. Al marge de l’ajuda extraordinària, el districte de Gràcia també està treballant perquè l’economat es pugui traslladar a un espai millor. De moment, el consistori està negociant la cessió o compra d’un local del carrer de Pau Alsina per fer possible un espai més adequat per a l’activitat que desenvolupa el Rebost.

El local actual del Rebost, per als esplais

Aquest possible trasllat a curt termini permetria també beneficar un altre sector, el dels esplais. Si el trasllat es fa efectiu, el local actual que ocupa el Rebost Solidari del carrer de Reig i Bonet el farien servir els esplais Matinada – Pòrtics i l’Espurna de Gràcia. Una solució per queixa explícita que ha fet el sector del lleure per la manca d’espai al barri.

Comparteix a: