Són certes les declaracions a betevé del cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, assegurant que el coronavirus es troba en fase terminal? Segons els experts que hem consultat és cert que el virus es podria trobar en una fase residual actualment, però també avisen que cal ser prudents de cara als propers mesos. Per Salvador Macip, doctor en genètica molecular i investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC, és prematur assegurar que d’aquí a dues o tres setmanes la covid-19 serà absolutament marginal, com afirma Almirante. Per Macip desfer-se d’un virus és una tasca llarga. “El virus pot ser que sigui marginal, però el problema és que pot tornar el pic”, sentencia.
També el viròleg d’IRTA-CReSA, Xavier Abad, coincideix que “el brot massiu ha desaparegut” però alerta que poden aparèixer “clústers” de 20, 30, 50 casos. Tot i això, Abad sí que considera que la situació que s’ha viscut amb centenars o milers de nous casos “és probable que no la tornem a tenir fins d’aquí a uns mesos”.
El rebrot del coronavirus arribarà segur
Del que sí que estan convençuts tant Abad com Macip és que hi haurà un rebrot de casos, i que possiblement serà a la tardor. “La sorpresa seria que no n’hi hagués”, assegura Abad.
Per Macip, la incògnita és saber quan arribarà i quina envergadura tindrà. “Dependrà de molts factors, del virus, del nostre comportament, de situacions de risc com les aglomeracions quan tornem a la feina, quan anem de vacances”.
Mantenir les fases de la desescalada
Sobre si cal accelerar les fases de la desescalada, els experts es mostren prudents. Per Macip, des del punt de vista científic i mèdic “el més sensat seria estar confinats molt més temps”, tot i que entén que també cal posar en una balança la situació econòmica i social que això provoca. També el viròleg Xavier Abad creu que les fases de 14 dies, seguint el procés d’incubació de la malaltia, són adients i que s’haurien de mantenir. Per Abad, canviar de fase cada set dies “seria anar massa de pressa”.