No es veu fora del barri perquè fa 50 anys que hi viu, 30 dels quals al número 7 de la rambla del Raval. La Sofia Santiago té 77 anys i tem quedar-se sense casa perquè no pot pagar els 600 euros que li demanen pel lloguer del pis. Conviu amb tres fills, dos sense feina, i una neta d’11 anys. “Som cinc persones i no puc pagar la llum, l’aigua, el lloguer, el gas… i el menjar per a tots”, lamenta.

La Sofia explica que la propietat s’ha enrocat perquè no vol renovar-li el contracte si no accedeix a pagar els 600 euros. Una situació que s’allarga des de fa dos anys: ha passat per dos desnonaments que finalment no s’han executat i ha rebut ajuts per part de l’Ajuntament. Ara, però, podria estar a punt d’enfrontar-se a un tercer llançament amb data oberta.

La Sofia, a la cuina del pis al número 7 de la rambla del Raval.

La propietat insisteix que cal una reforma del pis

El propietari, amb qui betevé ha contactat, té una versió diferent dels fets: assegura que, quan el contracte de lloguer va expirar el 2016, van començar les desavinences. La cèdula d’habitabilitat va caducar i havia de fer reformes al pis perquè, considera, no està en l’estat adequat per viure-hi.

La Sofia, diu la propietat, va pensar-ser que la volia fer fora i va ser aleshores quan va deixar de pagar. Explica que té voluntat de pactar, però que ja fa massa mesos que les negociacions amb la família i l’Ajuntament s’allarguen i confirma que hi ha hagut ordres de desnonament. El propietari insisteix que no vol tenir “cap responsabilitat” si als inquilins els passa alguna desgràcia relacionada amb el mal estat del pis.

El Sindicat d’Habitatge del Raval ho considera una “barbàrie”

El Sindicat d’Habitatge del Raval critica la situació de la Sofia ─com ja va fer amb els veïns d’Hospital, 99─ i insisteix que cada cop hi ha més gent gran que topa amb aquesta realitat. Joana Sales, portaveu del sindicat, és contundent: “No és el mètode i no hi ha res que ho justifiqui. És una barbàrie. Un desnonament en data oberta i un desnonament, a més, a gent gran que és del barri i que fa mil anys que és aquí”.

De fet, se n’ha denunciat més d’un cas. L’últim, el de la Manuela, una dona gran veïna de Ciutat Vella que afronta el quart llançament. Sales creu que són el reflex de la gentrificació que es viu al centre de Barcelona i sospita que el propietari del número 7 de la rambla del Raval vol reformar l’edifici, amb 11 pisos, per llogar-lo a turistes a un preu més elevat.

Joana Sales, del Sindicat d’Habitatge del Raval, parla amb la Sofia.

L’Ajuntament engega l’expendient sancionador per incomplir la 24/2015

El consistori coneix el cas. S’ha posat en contacte amb la propietat i els jutjats perquè s’aturi el desnonament. La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha anunciat a través de Twitter que l’Ajuntament ha iniciat un expedient sancionador perquè, segons fonts consultades per betevé, té indicis que s’ha vulnerat la Llei 24/2015, que obliga als grans tenidors a oferir un lloguer social en casos com el de la Sofia. És a dir, quan una família no pot pagar el lloguer o la hipoteca i es troba en risc d’exclusió residencial.