El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, no descarta que s’investigui la cúpula policial espanyola per les càrregues policials de l’1 d’octubre del 2017 a diversos centres de Barcelona, com per exemple el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, coordinador de l’operació policial de l’1-O, o inclús l’ex-secretari d’Estat de Seguretat José Antonio Nieto.

Si no assumeixen la responsabilitat de les actuacions i declaren que la responsabilitat venia de files superiors, Serra diu que “és possible que els veiem asseguts al banc dels acusats”, ha arribat a dir Marc Serra. Ho ha dit en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé.

El 24 i 25 d’octubre declararan com a investigats vuit inspectors en cap de la Policia Nacional en la causa oberta pel Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona. Tots ells hauran de dir si assumeixen o no la responsabilitat de les actuacions policials. “Si diuen que les ordres venien de dalt, és possible que els veiem asseguts al banc dels acusats o, com a mínim, que declarin com a investigats“, ha dit Serra.

“La investigació judicial avança a bon port”

Marc Serra creu que el judici per les càrregues policials de l’1-O a Barcelona se celebrarà la tardor del 2020 o al llarg del 2021. La causa encara es troba en fase d’instrucció, després de gairebé dos anys. El regidor assegura que ara s’està decidint quina és la responsabilitat dels comandaments policials i, un cop determinada, es fixarà la data de judici. “La investigació judicial avança a bon port”, ha celebrat.

L’objectiu de l’Ajuntament, personat com a acusació popular en la causa, és esbrinar qui va ordenar les càrregues policials contra els manifestants. El 24 i 25 d’octubre declararan com a investigats vuit inspectors en cap de la Policia Nacional.

El regidor de Drets de Ciutadania ha valorat les identificacions de 28 comandaments intermedis de la policia espanyola que, segons l’Ajuntament, van donar ordres de carregar l’1-O. Tot i rebre ordres dels inspectors en cap, el consistori n’ha demanat la imputació. “Decidien quan es carregava, com s’entrava i per on s’entrava”, ha explicat.

Repensar Montjuïc

Més enllà de l’1-O, Marc Serra ha valorat una futura transformació de Montjuïc. Mentre que l’exalcalde Joan Clos apostava per “buidar” la muntanya i crear-hi més espai públic, el govern municipal actual defensa que cal, per exemple, millorar-ne la mobilitat “pensant en els veïns més que en els turistes”. El govern municipal treballa en un pla estratègic per a aquest espai de la ciutat. Serra creu que hi ha concerts i festivals que provoquen molt soroll i molèsties a veïns de la Font de la Guatlla i el Poble-sec.

El també regidor de Sants-Montjuïc s’ha mostrat contrari a enderrocar l’edifici de Can Vies. De fet, ha dit que l’Ajuntament farà tot el possible per evitar-ho. D’altra banda, Marc Serra s’ha mostrat obert que Barcelona tingui una plaça de l’U d’Octubre si hi ha el suport social necessari.