Irídia ha començat una campanya de micromecenatge per recaptar diners per poder donar suport a les víctimes de la violència policial. En un debat a ‘El matí de Barcelona’ sobre els investigats per les càrregues de l’1-O, la directora de litigis de l’entitat, Anaïs Franquesa, ha denunciat una “clara infradotació de l’Administració pública” cap a aquestes entitats. Franquesa ha posat d’exemple la defensa de Roger Español, que gestiona Irídia, i com gràcies a dedicar 1.800 hores a visionar imatges de les càrregues policials a l’Escola Ramon Llull es va poder identificar l’escopeter que va disparar la pilota de goma que li va provocar la pèrdua d’un ull. A banda de la defensa d’Español, Irídia també representa 13 víctimes més de les càrregues policials de l’1-O i exerceix d’acusació popular.

En el mateix debat de betevé, la presidenta de Juristes pels Drets Humans, Núria Garrido, que porta la defensa d’una cinquantena de víctimes de l’1-O, també ha relatat que els advocats de l’entitat treballen sense retribució i que dediquen hores fora de la seva jornada laboral a aquesta tasca. Garrido també ha destacat l’ampli ventall d’edat de les víctimes que representen, entre les quals hi ha cinc persones de més de 80 anys i 15 de més de 60 anys.

La declaració dels vuit inspectors serà clau

Tant Irídia com Juristes pels Drets Humans consideren que la declaració dels vuit inspectors en cap de la Policia Nacional responsables del dispositiu de l’1 d’octubre pot ser clau per determinar qui va donar l’ordre de carregar. També el regidor de Drets de la Ciutadania, Marc Serra, creu que si aquests policies diuen que les ordres van venir de més amunt podrien acabar asseguts al banc dels acusats  el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, coordinador de l’operació policial de l’1-O, o inclús l’ex-secretari d’Estat de Seguretat José Antonio Nieto.

Per Franquesa, a més, si es determina que les càrregues van ser una acció global es podran ajuntar tots els procediments en un sol judici, en comptes de haver-hi una parcialització de la causa. Sigui com sigui, Garrido preveu que la fase d’instrucció dels diferents casos oberts encara serà llarga. Fins a l’abril del 2020 els que ja es troben en una fase d’instrucció més avançada i, a la tardor vinent, per als casos de les escoles que es van arxivar i que ara s’han reobert.

Roger Español ha explicat a betevé que és conscient que seria més beneficiós per a ell que la seva causa anés separada, però que estarà “encantat” que vagi en un procediment general si això pot facilitar l’acusació del procediment policial.