Gairebé un any després de l’inici de la pandèmia, la situació d’aïllament en què es troben les persones grans d’algunes residències de gent gran continua sent preocupant. En declaracions al programa ‘reset’, de betevé, María José Carcelén, portaveu de la Coordinadora Residències 5+1, ha dit que “hi ha residències on els familiars encara no hi han entrat tot i ser verdes. Carcelén denuncia que no s’està complint el protocol i que “cadascú fa el que vol”.

“És més còmode tancar-los”

Carcelén considera que s’estan vulnerant els drets a les persones grans, tal com la Coordinadora Residències 5+1 va denunciar al setembre. “Oi que per tancar-nos a nosaltres aquest estat d’alarma no serveix, doncs perquè serveix per a altres persones que l’única diferència és que són grans?”, es lamenta. En aquest sentit, critica que la vulneració de drets no té res a veure amb reduir el risc de contagi. “Una persona que surt al carrer a fer un tomb al voltant de la residència, al parc, no té cap perill, el que passa és molt més còmode tancar-los”, critica.

Aquí tothom els pot tractar com si fossin mobles que es poden arraconar en una habitació””
María José Carcelén, Coordinadora Residències 5+1

Segons Carcelén el problema és que la gestió de moltes residències de gent gran recau en “empreses de l’Ibex i de fons d’inversió” i que “els resulta més còmode que les famílies no entrin perquè així no han de gastar en EPIS, no han de netejar i, sobretot, perquè no veiem què passa”.

Volen un canal de comunicació amb la Generalitat

La Coordinadora de Residències 5+1 assegura que els arriben molts casos de familiars que denuncien que no els deixen entrar a les residències. En aquest sentit, l’entitat fa mesos que reclama a la Generalitat un canal de comunicació, ja sigui un telèfon o un correu electrònic, on les famílies es puguin adreçar per fer arribar aquestes situacions i que obtinguin una resposta ràpida de l’Administració.