passejos desconfinament
Foto: Xavi Calvo
Persones passejant durant el desconfinament per coronavirus. En patinet, en bici, parlant. Sortides per franges.

El síndic de greuges

reclama un enfortiment pressupostari de l’àmbit de la salut, tant pel que fa a la inversió en infraestructures com a polítiques de recursos humans i la recerca i la prevenció. Ho recull en l’informe sobre la salut i el coronavirus que ha presentat al Parlament de Catalunya després de passar el pic de la pandèmia. A la vegada, alerta dels efectes especialment greus de la crisi econòmica i reclama resoldre amb urgència els problemes burocràtics amb què s’han trobat les persones amb menys recursos.

Durant la crisi sanitària, les principals queixes que ha recollit han estat relacionades amb polítiques socials, un 64 %. En concret, s’han centrat en els serveis socials i qüestions relacionades amb infància, adolescència i educació. Les queixes relacionades amb consum han representat el 20 % del total.

“Problema important d’informació i transparència”

També apunta que cal revisar amb urgència el model de residències per a la gent gran actual, i apostar per recursos alternatius al residencial que permetin que el sistema d’atenció social estigui més descentralitzat i amb menys nombre d’usuaris. El síndic recull que “hi ha hagut un problema important d’informació, de transparència, de recollida de dades, que cal millorar”. A més, diu que el lideratge que hauria d’exercir la Generalitat “hauria d’haver estat ferm i clar des del principi, amb una transparència absoluta” per retre comptes tant a les famílies afectades com a la societat. I adverteix que caldria haver articulat una millor coordinació entre els departaments de Treball, Benestar Social i Famílies i Salut.

Alerta per la salut mental dels infants

El síndic ha valorat positivament el desconfinament dels infants però recorda que cal abordar ara els aspectes sobre la salut mental de les criatures i els joves. De fet, la veu del síndic va ser una de les que es van pronunciar a favor d’alleugerir el confinament dels infants.

Pel que fa a l’àmbit educatiu, ha lamentat les diferències entre l’alumnat per la bretxa digital i la manca d’acompanyament docent, pels efectes que pot comportar en la seva trajectòria educativa. Per això demana una planificació específica per a la represa del proper curs escolar que compensi els efectes del confinament.

Més autogovern

L’informe recull que la declaració de l’estat d’alarma “teòricament no ha suposat la suspensió de drets i llibertats, però sí que ha permès limitar-los severament”, en particular les llibertats vinculades a la circulació, reunió i manifestació. També esmenta “els riscos” per a la protecció de dades que podrien suposar algunes mesures per lluitar contra la pandèmia. Conclou que aquestes limitacions poden provocar un risc de limitar o restringir drets i llibertats de manera permanent, i de regressió democràtica.

El síndic lamenta la centralització de decisions durant la pandèmia que “no s’adequa amb la naturalesa descentralitzada de l’Estat”. Per aquest motiu, demana que hi hagi més coordinació entre administracions i una recuperació plena de les competències estatutàries.

Comparteix a: