“Brots”, “rebrots”, “repunt de casos”…
Després de la desescalada i ja entrats en la nova normalitat, els mitjans de comunicació s’omplen de titulars que informen sobre els increments d’infectats per coronavirus en alguns municipis. És el cas de la ciutat de Barcelona o de Lleida. Però quin terme cal utilitzar en aquests casos: “brot” o “rebrot”? Quants infectats calen perquè es pugui parlar d’un brot?
El Ministeri de Sanitat estableix que un brot és qualsevol agrupació de tres o més casos confirmats o probables que tinguin un “vincle epidemiològic”. Així ho recull el document Estratègia de detecció, vigilància i control de la covid-19, de l’executiu central. Sobre aquest vincle epidemiològic, fonts del ministeri concreten que cal que els infectats hagin contret el virus en el mateix moment i en el mateix lloc. En el cas de les residències de gent gran, Salut puntualitza que un sol cas positiu és considerat com a brot.
Si les comunitats autònomes detecten un brot, cal que ho notifiquin immediatament al Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) i també al Centre Nacional d’Epidemiologia. A partir d’aleshores, hauran d’actualitzar cada setmana la informació rellevant del brot per al seu seguiment. El protocol de Sanitat, però, recull que els governs autonòmics no cal que enviïn les dades dels brots que afecten tres o més persones que conviuen en una mateixa llar, tret que aquests focus tinguin “característiques especials”.
Es pot parlar de rebrot?
Són molts els mitjans que aquests dies parlen de rebrots. Fent una consulta sobre el significat d’aquest terme, la Reial Acadèmia Espanyola la defineix com a “brot nou”. També ho fa la Fundació Enciclopèdia Catalana, tot i que aquest últim cas fa referència al brot de l’àmbit botànic. En qualsevol cas, Sanitat reitera que la paraula adequada per parlar d’un focus de covid-19 és “brot” i no pas “rebrot”.
De fet, ni el document estratègic de Sanitat ni tampoc el de la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de Catalunya no parlen en cap moment de rebrots.
“Brot actiu”, “brot obert” i “brot tancat”
El procediment d’actuació del Departament de Salut en un cas de covid-19 especifica les fases per les quals passa un brot, cadascuna de les quals té una denominació concreta.
- Brot actiu: s’ha diagnosticat algun cas en els últims 14 dies.
- Brot obert: s’han diagnosticat casos en els últims 28 dies.
- Brot tancat: no hi ha cap cas en els últims 28 dies.